Kan barnen hindra mig att sälja huset?

Jag blev änka för två år sedan. Min man har två barn i förra äktenskapet och vi har två gemensamma. Nu undrar jag om mina...

Jag blev änka för två år sedan. Min man har två barn i förra äktenskapet och vi har två gemensamma. Nu undrar jag om mina barn kan hindra mig från att sälja huset som jag och min man bodde i?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Om du nu inte avstod från din arvsrätt efter din man till era gemensamma barns förmån eller det inte fanns ett testamente efter din make, som sade annat, innebär den gällande lagstiftningen att era gemensamma barn enbart fick en uppskjuten arvsrätt efter sin far och därför inte behöver samtycka till försäljningen av huset.

 

Men om bodelning och arvskifte inte har skett efter din man, det vill säga att hans tidigare barn har fått ut sitt farsarv och du därför idag sitter i ett oskiftat bo, så kan det krävas att dessa barn måste ge sitt skriftliga samtycke till fastighetsförsäljningen.

 

För att du ska få ett korrekt svar föreslår jag att du konsulterar en familjerättsjurist och visar upp din makes bouppteckning och andra handlingar som hör dit.

Scroll to Top