Kan så få cigaretter göra någon skillnad?

Jag undrar om det är farligt att bara röka fem cigaretter om dagen inför en operat-ion. Jag ska göra en magsäcksförminskning för att gå ner...

Jag undrar om det är farligt att bara röka fem cigaretter om dagen inför en operat-ion. Jag ska göra en magsäcksförminskning för att gå ner i vikt lättare. Har kämpat i över 20 år med min vikt och väger nu 137 kg till mina 167 cm.

Jag rökte förut 20 cigaretter om dagen men när jag rökte mindre ökade vikten. Min läkare vill helst att jag ska sluta röka. Jag känner att de där sista cigaretterna är svårast att sluta med. Jag förstår det egentligen inte för min man kunde sluta röka på en gång när han fick sin hjärtinfarkt. Han har aldrig haft några problem med vikten eller röksuget.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Svaret på din fråga är enkelt – varje cigarett ökar risken för komplikationer efter en operation. Visst är det bättre att röka fem cigaretter per dag istället för 20 stycken, men det har helt klart visat sig att rökstopp inför operation minskar risken för komplikationer som infektion, sårläkningsstörning och blodproppar med 50 procent, det vill säga om man röker är risken dubbelt så stor jämfört med en icke-rökare.

 

Om man är överviktig och rökare är risken redan från början mycket större att drabbas av komplikationer efter en operation än för en normalviktig rökande person. Därför är mitt absoluta råd till dig att helt sluta röka, också för att stärka hälsan på sikt och göra det möjligt för dig att starta ett nytt och lättare liv efter magsäcksoperationen.

 

Riskerna efter operation beror till stor del på rökgaserna som minskar syrehalten i blodet och vävnaderna. Syre är nödvändigt för att kroppens vävnader ska kunna läka.

 

Det är förstås viktigt att du får möjlighet till stöd i att helt sluta röka. Att sluta med de sista cigaretterna är oftast de svåraste, eftersom nikotinets stimulerande effekt gör dig uppiggad, humöret blir bättre och man får känslor av välbehag eller tröst. Det bästa inför en operation är om du är helt rökfri två månader före operationen. Det är dessvärre få som lyckas sluta röka på egen hand. Man kan då behöva hjälp, både psykologiskt stöd och läkemedel som nikotinplåster, tuggummi eller medicin som blockerar röksuget. Mitt råd till dig är att ta kontakt med din vårdcentral som brukar ha en särskilt utbildad sjuksköterska som kan hjälpa dig att bli av med rökberoendet. Det finns också en bok som många blivit hjälpta av, den heter Äntligen icke-rökare av Allen Carr. Lycka till!

Scroll to Top