Hur ska jag bli av med min kräkfobi?

Jag lider av fobi för kräkningar. Det är väldigt handikappande nu under vintern och jag kan nästan inte alls koppla bort från tankarna på att...

Jag lider av fobi för kräkningar. Det är väldigt handikappande nu under vintern och jag kan nästan inte alls koppla bort från tankarna på att någon ska spy. Det är som värst att någon annan gör det. Jag var som barn en gång så väldigt sjuk så att jag började torka ut. Kan det vara orsaken till fobin? Hur ska jag bli av med rädslan? Fungerar hypnos tror du?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Kräkfobi är en av de så kallade specifika fobierna. Dit hör också ormfobi, hundfobi, klaustrofobi (rädsla för trånga utrymmen som hissar och låsta toaletter), sprutfobi och höjdfobi för att bara nämna några. Specifik fobi är ett mycket vanligt problem, man räknar med att 10–15 procent av befolkningen drabbas av någon specifik fobi under sin livstid. Exakt hur många som drabbas av just kräkfobi är svårt att säga men det är en mycket vanlig specifik fobi.

 

Många som är rädda för att kräkas brukar vara rädda för den känsla av kontrollförlust som en kräkning kan innebära, då kroppen ju på något sätt ”tar över” och sköter sig själv. En del är rädda för att de inte ska kunna andas då de kräks. Andra är mest rädda för känslan av illamående strax innan man kräks. Ytterligare andra är rädda för att andra ska se dem kräkas och tycka att de är äckliga, i synnerhet om kräkningen skulle ske på offentlig plats, till exempel ombord på en buss. För en del är det mest obehagligt att se andra kräkas medan andra lider mest då de själva kräks. Det finns med andra ord många olika aspekter av att må illa och kräkas som kan vara skrämmande för den kräkfobiske.

 

Den som lider av kräkfobi kan bli rejält handikappad av sin rädsla som oftast är starkast just på hösten och vintern, den årstid då magsjukor av olika slag är vanligast. Många undviker folksamlingar, vill ogärna äta på restauranger eller bli bjudna på mat som de inte vet hur den tillagats. Att träffa någon som själv är, har varit eller känner någon som är magsjuk undviks och ofta är det skrämmande bara att höra någon säga att han eller hon har ont i magen, även om ingen antydan till illamående nämns. Resor till länder där risken att bli matförgiftad undviks av många. Bland kvinnor i fertil ålder kan man se en kräkfobi som är så stark att man undviker att skaffa barn – detta av rädsla för att drabbas av illamående under graviditeten eller behöva ta hand om ett barn som kräks. Kräkfobi kan alltså medföra stort lidande.

 

Den behandling som rekommenderas för alla sorters specifik fobi och som i upprepade forskningsstudier visat sig vara mycket effektiv, både för barn och vuxna, är kognitiv beteendeterapi, KBT. Den viktigaste ingrediensen i behandlingen är det som kallas exponering och som betyder att man utsätter sig för det man är rädd för. Blotta tanken på det kan verka skrämmande men då är det bra att veta att under terapin samarbetar man med sin terapeut, man tvingas aldrig till något utan planerar behandlingen ihop och man jobbar i små steg för att inte ”slå ångestrekord”, det vill säga göra något som känns alltför obehagligt.

 

Exakt vad det är man exponerar för planeras tillsammans med terapeuten och utgår helt från den unika klientens rädsla. Vid kräkfobi kan det till exempel handla om att lyssna till ljudet av någon som kräks, se en film där någon kräks eller äta på restaurang.

 

Det som är mycket viktigt är att den som bedriver behandlingen verkligen är kunnig i exponeringsbehandling, så mitt råd är att du kollar upp detta innan behandlingen påbörjas. På Beteendeterapeutiska föreningens hemsida www.kbt.nu finns en förteckning över personer i Sverige som har KBT-utbildning. Kolla sedan med den terapeut du väljer att kontakta om han eller hon tidigare jobbat eller har kunskaper om just behandling vid kräkfobi.

 

Jag hoppas verkligen att du får chansen att genomgå denna behandling då den som sagt är mycket effektiv och dessutom snabb. Att bli av med din kräkfobi kommer säkert att påverka din livskvalitet mycket i positiv riktning.

Scroll to Top