Hur ska jag kunna lita på någon?

Jag har svårt komma över de händelser som drabbade mig som ung. Jag blev mobbad i skolan men min mamma vägrade bry sig om det....

Jag har svårt komma över de händelser som drabbade mig som ung. Jag blev mobbad i skolan men min mamma vägrade bry sig om det. Hon var tvärtom mycket elak och påstod, att det bevisade att det var mig det var fel på. När jag var 15 år blev jag våldtagen av två pojkar och den ene var min egen bror! Min mamma vägrade även då att bry sig. Hon visade demonstrativt att hon stödde min bror och det gör hon fortfarande.

 

Hon säger belåtet att det är aldrig någon som kommer att bry sig om denna gamla historia, att jag fick skylla mig själv. Min bror känner ingen skuld och har alltid behandlat mig som luft eller bara varit elak. Min pappa var alltid föraktfull mot mig men nu är han död.

 

Som ung var jag lugn, ordentlig, godhjärtad och ganska blyg, men borde inte ha behandlats så illa. Personer utanför familjen ansåg inte att det var något fel på mig. Några blev upprörda när jag berättade fast många ville inte höra talas om det jag sa, det var tydligen allt för obehagligt. Som ung gick jag till psykolog men kände ingen värme, inget bra stöd.

 

Detta har skadat mig så att jag har svårt att lita på någon, jag borde kunnat ha haft ett bättre liv än jag har.

 

Kan jag hantera detta och komma vidare idag?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Till att börja med vill jag säga att du naturligtvis inte borde ha behandlats så illa! Det finns inga barn som förtjänar den behandlingen.

 

Så till din fråga hur du ska hantera det du ändå tyvärr varit med om och hur du ska komma vidare så att du kan våga lita på folk igen. Du skriver att du som ung gick till psykolog men inte kände någon värme. Det är naturligtvis olyckligt när det blir så, men jag skulle ändå vilja rekommendera att du ger det en chans till.

 

När man varit med om så många svåra upplevelser som du behöver man nästan alltid hjälp för att hantera dem på ett bra sätt. Du skriver att du har svårt att lita på människor och det är just en sådan sak som man kan jobba med. Det är nämligen mycket vanligt att tidigare upplevelser styr de beteenden man gör i sitt nuvarande liv.

 

Genom att, tillsammans med en psykolog, kartlägga de traumatiska händelserna från din ungdom och titta på senare relationer och händelser kan du få hjälp att skilja mellan det som en gång var och det som är nu, se om det finns saker som du behöver träna på och hitta nya strategier. Då behöver det som hänt dig inte längre styra dig utan du kan gå vidare i ditt liv och få en bättre livskvalitet. Sakta men säkert kan du då också jobba med att bygga upp ditt förtroende för andra människor igen.

 

Om du orkar och vågar försöka med en ny psykologkontakt kan du göra lite förarbete för att öka chansen att du ska få träffa någon som du tycker om och får förtroende för. Ett sätt är att fråga vänner, bekanta eller kollegor som gått till en psykolog om de skulle kunna rekommendera någon till dig. Ibland kan de kanske rekommendera den de själva gått till, andra gånger kan de fråga sin psykolog om tips.

 

Det finns en del förmedlingar för psykologer idag och där kan du också leta. En sådan är www.psykologiguiden.se. Många psykologer har hemsidor där de presenterar sitt arbetssätt, sig själva och sin verksamhet. Genom att kolla på dessa kan du skapa dig en känsla för personen och om du tror att han eller hon kan passa dig.

 

När du väl träffar en psykolog inleds kontakten oftast med ett eller ett par bedömningssamtal. De är till för att både du och psykologen ska kunna avgöra om ni kan samarbeta ihop på ett bra sätt. För psykologen handlar det främst om att ta ställning till om han eller hon har de kunskaper och erfarenheter som behövs medan det för dig som klient handlar om att känna efter om du känner dig trygg och får förtroende. Känns det inte bra kan du avsluta kontakten och prova med någon annan.

 

Avslutningsvis vill jag än en gång säga att det som har hänt dig är hemskt och det kommer det tyvärr alltid att vara, men med rätt hjälp behöver det inte styra dig i ditt nuvarande och framtida liv.

Scroll to Top