Hur får man bort blodkärl på läppen?

Vad gör man åt blodfyllda kärl på munnen som ser ut som ett åderbråck? Jag har ett mitt på överläppen, ett på underläppen samt ytterligare...

Vad gör man åt blodfyllda kärl på munnen som ser ut som ett åderbråck? Jag har ett mitt på överläppen, ett på underläppen samt ytterligare ett som håller på att bildas mitt på underläppen. Detta ser ju inte så roligt ut. Går det att operera?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det absolut viktigaste är att få en säker diagnos på vad dina läppförändringar beror på. Därför ska du beställa tid hos din läkare på vårdcentralen för en bedömning. Eventuellt behövs även en bedömning av en hudläkare eller en specialist på öron-, näs- och halssjukdomar, men det avgör din vårdcentralsläkare.

Ytliga blodkärl som stör kosmetiskt är vanliga framför allt från övre medelåldern. I ansiktet är de ofta ärftliga och många gånger besväras man ofta samtidigt av ytliga blodkärl på andra delar av kroppen, till exempel benen. Eftersom missprydande blodkärl även förekommer i samband med olika sjukdomar, såsom rosacea (vuxenakne), eller som biverkan av olika medicineringar, som till exempel cortison, är det viktigt att din läkare utesluter dessa orsaker innan man går vidare.

Idag finns relativt enkla metoder att få störande ytliga blodkärl att kraftigt minska eller att försvinna, vilket gör att man slipper traditionell operation. Man använder sig av så kallad IPL-behandling (intense pulsed light eller pulslaser på svenska). Eftersom det finns en stor risk att man kan skada hud och ögon vid behandlingar med laser och även vid strålning från andra starka ljuskällor, och det samtidigt blir allt vanligare, är det väldigt viktigt att på den klinik eller mottagning man vänder sig till alltid fråga vilken styrkeklass lasern tillhör. Kräv skyddsglasögon om behandlingen sker med lasrar i klass 3B eller 4.

Hur fungerar då IPL-behandling? Det pulserande laserljuset passerar genom huden ner till det missprydande blodkärlet som dras ihop av den värme som ljuset utvecklar när det träffar kärlet. Ljuset känner bara av de röda kärlen och påverkar inte alls huden i övrigt. Denna typ av behandlingar brukar inte utföras inom den allmänna sjukvården utan utförs av privatpraktiserande hudläkare eller plastikkirurger. Man får betala behandlingen själv, men kostnaden är betydligt lägre än för andra plastikkirurgiska ingrepp, vanligen några tusen kronor. Det finns även vissa skönhetssalonger som utför denna behandling och väljer du att vända dig till en sådan är det extra viktigt att kontrollera att personalen har utbildning att hantera pulslaser.

Jag kan inte på din fråga se var du bor så det är svårt att ge några direkta rekommendationer vart du kan vända dig. Du hittar enklast de som kan hjälpa dig med denna behandling via internet eller din närmaste hudklinik.

Inför en laserbehandling ska man tänka på att inte ha solat månaden före samt låta bli att sola tre veckor efter behandlingen. Solar man under denna tid före eller efter behandlingen finns nämligen risk för att huden kan brännskadas av behandlingen.

Scroll to Top