Ärver min före detta frus dotter mig?

Som många andra kan även jag ibland vara osäker på vad jag en gång i tiden egentligen skrev på för papper. Min situation är den...

Som många andra kan även jag ibland vara osäker på vad jag en gång i tiden egentligen skrev på för papper. Min situation är den att när jag gifte mig med min före detta hustru hade hon en dotter och några gemensamma barn fick vi aldrig. När vi gifte oss fick dottern ta mitt efternamn. Allt för att underlätta för henne i skolan, men även för oss alla.

Jag kommer ihåg att jag då skrev på något papper, men känner mig idag i högsta grad osäker på vad jag egentligen skrev under. Har dottern, som idag har återtagit sin mors flicknamn, någon arvsrätt efter mig?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

För att det ska kunna finns någon arvsrätt för dottern till din kvarlåtenskap krävs att du antingen har adopterat henne eller att du i ett testamente har gett henne denna rätt. Förmodligen innebar den handling du skrev på ett godkännande från din sida till att dottern skulle få bära ditt namn och inte ett adoptionssamtycke.

För att du ska kunna få ett säkerställt svar om hur det egentligen ligger till föreslår jag att du kontaktar folkbokföringen på Skatteverket som kan upplysa dig om huruvida flickan finns upptagen som din adoptivdotter eller inte.

Scroll to Top