Krävs ny lagfart vid skilsmässa?

Min make och jag ska skiljas. Vi äger en bostadsrätt och ett fritidshus. Fritidshuset bedöms vara värt runt miljonen och har lån på 590 000...

Min make och jag ska skiljas. Vi äger en bostadsrätt och ett fritidshus. Fritidshuset bedöms vara värt runt miljonen och har lån på 590 000 kronor. Bostadsrätten beräknas vara värd runt 800 000 och har lån på 490 000 kronor.

Vi har beslutat att min make ska ha fritidshuset och bosätta sig där medan jag tar lägenheten som jag kommer att sälja för att köpa en mindre. Vi är båda nöjda med denna fördelning även om det ekonomiskt kanske inte stämmer till hundra procent.

Måste min make bekosta en ny lagfartsavgift om han ska stå som ensam ägare. Ska jag istället skänka huset till honom och ska detta då ske före eller efter skilsmässan? Hur går vi tillväga?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

När er skilsmässa har vunnit laga kraft kräver lagen att ni ska upprätta en bodelningshandling utvisande hur ni har fördelat er egendom. Då egendomsfördelningen sker via en bodelning behöver din make inte betala annat än registreringsavgiften på 825 kronor vid lagfartsansökan. Om ni önskar bekräfta er överenskommelse innan er äktenskapsskillnad har vunnit laga kraft, så kan ni redan nu sluta ett föravtal till bodelning som sedan får bekräftas efter skilsmässan.

För att ni ska undvika eventuella brister i bodelningshandlingen som till exempel kan ställa till besvär vid inskrivningsmyndigheten rekommenderar jag att ni tar hjälp av en familjerättsjurist för att få hjälp vid utformningen.

Ni kan redan nu också kontakta kreditgivarna för ett samtycke till att till exempel din make även tar över din del av lånet på stugan och att du tar över lånet på bostadsrätten i sin helhet om ni inte redan nu ensamma står för lånen.

Scroll to Top