Jag får långdragna blödningar med mini-piller!

Jag är en 42-årig kvinna som har ett jätteproblem med långdragna blödningar. Började med mini-piller för ett och ett halvt år sedan. Jag mådde inte...

Jag är en 42-årig kvinna som har ett jätteproblem med långdragna blödningar. Började med mini-piller för ett och ett halvt år sedan. Jag mådde inte så bra av dem utan kände mig ofta nedstämd. För ett halvår sedan bytte jag till en ny sort (Cerazette) och har sedan dess haft väldigt långvariga blödningar. Jag blöder åtta veckor i sträck och har sedan fyra veckors uppehåll. Det känns inte normalt att det ska vara så, men jag mår psykiskt bättre av dessa piller. Tror du att det är något annat som är fel? Ska jag uppsöka läkare? Förutom att jag emellanåt känner tryck i äggstockarna så mår jag bra. Äter också SelokenZOC mot högt blodtryck.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

“Vanliga”, så kallade kombinerade, p-piller innehåller östrogen plus gulkroppshormon. Cerazette innehåller liksom alla andra mini-piller enbart gulkroppshormon. Vad som skiljer de olika p-pillren åt är såväl typ som dos av det i preparaten ingående östrogena hormonet och gulkroppshormonet.
 
Det gulkroppshormon som ingår i Cerazette ger ett högre preventivt graviditetsskydd än övriga mini-piller som innehåller andra närbesläktade gulkroppshormon. I gengäld är biverkningsfrekvensen högre hos Cerazette än hos övriga mini-piller. Särskilt gäller det blödningsrubbningar som åtminstone till en början förekommer till 50 procent jämfört med övriga mini-piller där man räknar med 20-30 procent. Hälften av Cerazette-användare med blödningstrassel har täta blödningar som ofta också varar längre. Oftast upphör de här besvären så småningom. Men ibland kan det bli som för dig, långa ihållande blödningar som inte vill ge med sig.
 
Trots att du psykiskt mått bättre och trots den höga säkerheten hos dina nuvarande p-piller tycker jag faktiskt att du ska ge upp nu efter sex månaders försök. Blöda så mycket och så länge som du gör nu är inte acceptabelt. Och snart är det sommar och badsäsong igen!
 
Först och främst tycker jag att du ska söka upp en gynekolog och bli undersökt. Helt omöjligt är det inte att anledningen till blödningarna kan vara något annat, till exempel en infektion, polyper i livmodern eller sår på livmodertappen. Det kan också vara så att slemhinnan i livmodern tillvuxit oregelbundet. Att du regelbundet har fyra återkommande blödningsfria veckor, talar dock emot att det skulle kunna vara någon annan orsak till att du blöder så länge.
 
Är allting bra vid gyn-kontrollen tycker jag att du ska fundera över ditt preventivmedelsval. På grund av ditt höga blodtryck är, särskilt om du också är rökare, kombinerade p-piller inte det mest lämpliga. Men för övrigt kan du välja vad du själv tror att du skulle kunna trivas med. Fungerar det inte, kan du byta fler gånger. Du är 42 år och så lång tid handlar det inte om. Du kanske redan är klar över att du inte önskar fler barn. I så fall kan möjligen sterilisering vara en bra lösning. Ingreppet är enkelt. Det görs polikliniskt och i narkos via en så kallad “titthålsoperation”. Du känner alltså ingenting under ingreppet, och får efter ett par timmars vila gå hem samma dag. Dina mensblödningar fortsätter sedan normalt fram till klimakteriet.

Kanske har du någon gång funderat över hormonspiral. Visserligen kan den till en början också ge en del blödningstrassel. Men sedan brukar blödningarna bli allt sparsammare och ibland upphöra helt. Hormonspiral hos gynekologiskt besvärsfria kvinnor i din åldersgrupp kan sitta kvar länge – ibland flera år in i klimakteriet. Den innehåller gulkroppshormon som hela tiden långsamt utsöndras och på samma sätt som dagligt intag av p-piller motverkar tillväxt av livmoderslemhinnan. Har du hormonspiralen kvar och skulle behöva östrogentillägg för klimakteriebesvär betyder det också att du inte behöver tilläggstabletter med gulkroppshormon för att gardera dig mot den något ökade risk för livmoderkroppscancer som annars finns med enbart östrogensubstitution.

Scroll to Top