Min pojkvän vill byta kön!

Jag har ett problem med min pojkvän. Vi har varit tillsammans i två år och förlovade i ett och ett halvt år. Plötsligt en dag...

Jag har ett problem med min pojkvän. Vi har varit tillsammans i två år och förlovade i ett och ett halvt år. Plötsligt en dag berättade han att han är bisexuell. Jag blev fullständigt paff och samtidigt både arg och ledsen. Nu vill han operera om sig till tjej och samtidigt fortsätta förhållandet med mig. Men jag har sagt att jag inte är lesbisk. Han är 30 år. Jag är 25 år och väldigt rädd att bli ensam igen. Jag har inte haft så lätt med pojkvänner i mitt liv. Nu känns det som jag under hela vårt förhållande fungerat som en slags täckmantel åt honom. Nu bråkar vi bara om detta, så snälla vad ska jag göra?
Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Jag förstår att det blev en chockartad upplevelse när din pojkvän berättade att han är bisexuell och dessutom vill genomgå ett könsbyte. Jag ser det dock som två olika ting, att vara bisexuell och att vara transsexuell, vilket man är om man vill byta kön. Att vara transsexuell har ingenting med homosexualitet att göra. Ofta är transsexualitet en djup känsla som funnits sedan barndomen. Dessa personer känner att de helt enkelt fått fel kön vid födseln. En transsexuell människa upplever att han (eller hon) är det motsatta könet och därför fångad i fel kropp. I samband med en könsbytesoperation får han en kropp som han känner sig hemma i. Att vara bisexuell innebär en sexuell dragning till såväl sitt eget som till motsatt kön men man har som regel ingen önskan om att genomgå könsbytesoperation. Naturligtvis kan en transexuell person även vara bisexuell.

Du känner dig tveksam till ert förhållande men är samtidigt rädd för att bli ensam. Jag tror att du är inne på fel väg om du väljer att fortsätta förhållandet på grund av att du är rädd för att bli ensam. Om du känner dig ensam och bär på ett utanförskap tycker jag att du ska arbeta för att stärka dig själv och finna egen kraft. I en relation måste andra känslor råda för att det ska bli bra. I synnerhet i en relation som din, där påfrestningarna är och kommer att förbli stora. Om du biter ihop och kämpar i motvind på grund av dina rädslor för ensamhet så vinner du ingenting. Tvärtom förlorar du din självkänsla och ditt egenvärde. Väljer du att fortsätta relationen med anledning av att du älskar din pojkvän, då har ni bättre förutsättningar att lyckas. Även om du älskar pojkvännen och beslutar dig för att stå honom bi genom operation så måste du vara beredd på rejäla prövningar. De flesta kliniker som inleder behandling som ska leda till operation erbjuder samtalsstöd för såväl patienten som deras anhöriga och det är viktigt att bejaka dessa samtal.

Om din pojkvän har samtalskontakt med kurator/sjukhus redan nu så kan du be om att få följa med honom på samtal för att skapa dig en bild av det som sker. När du funderar över dina alternativ ska du ta med dig kunskapen att du inte på något sätt kan förändra din pojkväns sexuella läggning. Hans läggning har ingenting med dig att göra utan detta handlar enbart om honom själv.

Du känner dig sviken och känner att du varit täckmantel och visst kan det vara så att han “använt” dig. Han kan ha använt dig medvetet men det kan också ha varit en omedveten handling från hans sida. Han säger ju att han vill fortsätta ert förhållande och då kanske det inte enbart handlar om täckmantel utan om äkta känslor? Det känns viktigt att du och pojkvännen får tala ut och eftersom er problematik är både ovanlig och omfattande bör ni söka de samtalsstöd som jag beskrivit.

Scroll to Top