Vad ska jag göra åt mina “rinnande” bröst

Jag är en tjej på 21 år som slutade med mina p-piller för ca sju månader sedan eftersom jag mådde dåligt av dem. En dag...

Jag är en tjej på 21 år som slutade med mina p-piller för ca sju månader sedan eftersom jag mådde dåligt av dem. En dag några månader senare sprutade det plötsligt ut vätska från det ena bröstet! Jag upptäckte det när jag smörjde in mej efter att ha duschat. Så klämde jag försiktigt på det andra och det rann ut vätska där också. Nu har detta pågått i ca två månader. Hela tiden kommer det vätska från mina bröst. Den är vit och genomskinlig och luktar ingenting alls. Vad kan det vara?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Du är 21 år och i en högfertil ålder, vilket innebär en ålder då det är mycket lätt att bli gravid. Fem månader innan du första gången märkte att det rann vätska ur brösten hade du slutat med dina p-piller, och sedan dess har det fortsatt att rinna.

Den förklaring som ligger allra närmast till hands är att du blivit gravid. Troligen har det hänt någon gång under de första två månaderna efter det att du slutade ta pillerna. Du nämner inte om du haft mens eller någon annan typ av blödningar. Inte heller om du övergått till annat preventivmedel. I samband med preventivbyte är det viktigt att ha en rejäl “overlaping”, d v s väl tilltagna säkerhetsmarginaler beträffande både det gamla och det nya preparatet. Det inte alls ovanligt att ett säkerhetsglapp beroende på för snäva marginaler vid ett preventivmedelsbyte resulterar i en graviditet. Kanske fortsatte du att ha blödningar vid mens-tid. Det händer nämligen inte så sällan särskilt under de första graviditetsmånaderna. Visserligen brukar de blödningarna vara kortare och sparsammare än vad en normal mens brukar vara. Men efter p-pilleranvändning, som också kan ge sparsamma menstruationer, kan det här mycket lätt förbises.

Din beskrivning av vätskan som kommer från brösten stämmer väl med kolostrum, ett sekret som bröstkörtlarna hos en gravid kvinna producerar redan från den tredje graviditetsmånaden. Brösten kan droppa eller rinna helt spontant men särskilt lätt sker det om man trycker på eller kramar (mjölkar) brösten.

Om du inte redan själv misstänkt en graviditet, lämnat en graviditetstest och blivit undersökt av barnmorska eller gynekolog, så bör du snarast ordna det. Viktigast är givetvis att du får besked om du är gravid eller inte. Men det är också av flera orsaker viktigt att känna till hur långt in i graviditeten du i så fall skulle vara. Ju tidigare du blir undersökt med bl a ultraljud, desto mer exakt besked kan du få.

Någon gång kan det förekomma flytningar ur brösten av andra orsaker, men det är ovanligt i din ålder. Det kan t ex hända om brösten svullnar mycket dagarna innan mens, vid vissa speciella hormonella förändringar och vid vissa ovanliga förändringar i själva mjölkgångarna och bröstvävnaden. Det som man ska vara uppmärksam på, och som alltid bör undersökas av läkare, är om flytningen uteslutande kommer från det ena bröstet och särskilt om vätskan är blodtillblandad.

Scroll to Top