Hjärtklappningen oroar mig – är jag sjuk?

Jag är en 21-årig kille som har vissa problem med min hälsa, t ex andfåddhet, spänningar i bröstet och ofta hjärtklappning. När jag ligger ner...

Jag är en 21-årig kille som har vissa problem med min hälsa, t ex andfåddhet, spänningar i bröstet och ofta hjärtklappning. När jag ligger ner känner jag en tryckande känsla över hjärtat och jag får extraslag vid insomning. Hjärtat känns ibland allmänt ansträngt när jag andas in. Jag är mycket orolig för detta.

Jag har tagit vilo-EKG som såg normalt ut. Jag tar också Propranol för att dämpa min hjärtklappning. Men symtomen har förvärrats en aning. Nu undrar jag om hjärtklappning kan ge någon hjärtsjukdom? Ska jag kontakta något sjukhus?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Symtom som man uppfattar som om de kommer från hjärtat skapar oro. Det är inte så konstigt eftersom hjärtat är ett livsviktigt organ. Ja, själva livet förknippar vi ofta med hjärtat och hjärtslagen.

Dina symtom låter kanske som om de har med blodcirkulationen och hjärtat att göra. Men inte riktigt. Du har besvär när du vilar och ska sova och det stämmer inte med en organisk hjärtsjukdom. De flesta åkommorna i hjärtat brukar tvärt emot ge sig tillkänna när man anstränger sig och utsätts för tungt fysiskt kroppsarbete, t ex springer, går uppför en brant backe eller bär något tungt. Detta är ganska naturligt eftersom det är då kroppen ställer störst krav på att hjärtat ska fungera.

Du har varit på läkarkontroll och har fått en medicin som dämpar stresshormonet adrenalin så att hjärtat slår långsammare och blodtrycket går ner. Dessutom visade ditt EKG inget onormalt, vilket låter bra och tryggt. Men om besvären fortsätter och förvärras bör du söka hos din läkare på nytt. Det är viktigt att du blir ordentligt undersökt så att doktorn med visshet kan försäkra dig att det inte finns tecken på någon farlig sjukdom. Det går att hitta elektriska rytmrubbningar och extraslag på hjärtat genom att ta EKG under ett helt dygn med en bandspelare, och eventuellt också när du anstränger dig och cyklar på en arbetscykel. Doktorn kan med andningsprov testa dina lungor och mäta att blodet innehåller normal mängd syre. Slutligen kan doktorn med ultraljud låta avbilda hjärtats inre och se blodströmmarna och hur klaffarna, hjärtmuskeln och hjärtsäcken rör sig. Undersökningen kallas eko-kardiografi och kan effektivt avslöja om något är fel. Dessutom bör din sköldkörtel kontrolleras så att du inte har giftstruma.

Men allt det här behöver eventuellt inte göras med en gång. Det är känt sedan länge att de symtom som du har också kan förekomma fastän hjärtat är friskt. Åkomman har då kallats för hjärtneuros, eftersom man inte funnit någon fysisk orsak till problemet. Måhända finns det godartade sjukdomar som vi i dag inte riktigt känner till och som ger just dessa symtom som är svåra att förklara. Kropp och själ hör ju ihop. Kanske har du problem och är utsatt för inre stress som förstorar dina besvär och ger dig ångest. Om det är så, och man inte hittat några kroppsliga skäl till dina besvär, kan nog samtalsterapi med en förstående och varmhjärtad medmänniska eller psykolog hjälpa dig att komma över din oro och dödsångest.

Scroll to Top