Kan Citalopram ge fosterskador?

Jag undrar vad Citalopram har för biverkningar i samband med graviditet. Finns det risk för fosterskador? Gynekolog Ingrid Emgård svarar: Citalopram är ett antidepressivt läkemedel...

Jag undrar vad Citalopram har för biverkningar i samband med graviditet. Finns det risk för fosterskador?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Citalopram är ett antidepressivt läkemedel som ofta marknadsförs med ett tilläggsnamn som anger producentens firmanamn: ACO, GEA, IVAX, NM Pharma etc. Ett känt synonympreparat är också Cipramil. Dessa mediciner innehåller samma aktiva substanser och är helt likvärdiga.

Preparaten i den här gruppen är ofta använda antidepressiva läkemedel. De vanligaste behandlingsindikationerna är s k äkta depression samt panik- och tvångssymptom av olika slag. Behandlingstiderna är långa, ofta minst 3 till 6 månader. Eftersom tendensen till återfall är stor vid dessa tillstånd, så blir det ofta aktuellt med fortsatt, ofta årslång, profylaktisk medicinering med en lägre dos av samma preparat.

Det är inte alls ovanligt att Citalopram ordineras till unga kvinnor. Dels är typen av problem relativt ofta förekommande bland dem, dels brukar Citalopram ha en mycket god effekt och biverkningarna är få och mestadels lindriga. Din fråga kan därför vara aktuell för många kvinnor i samma situation som du.

Åtskilliga psykofarmaka finns med i den grupp av läkemedel som under en graviditet kräver särskilt ställningstagande. Vissa av dem måste på grund av fosterskaderisk alltid omedelbart sättas ut. Andra kan man ibland fortsätta med under speciell observans eller under vissa perioder av graviditeten. Det innebär ett nära samarbete mellan behandlande psykiater och gynekolog.

Emellertid är det också en lång rad läkemedel, även psykofarmaka, som inte innebär några risker alls för varken mamma eller barn. Den typen av mediciner kan man lugnt fortsätta med under hela graviditeten.

När det gäller Citalopram finns det ännu så länge endast begränsade erfarenheter av medicinering under graviditet. Vid en del djurförsök som gjorts har man inte funnit någon ökad missbildningsfrekvens, men risken för människor är ännu inte känd. I de allra flesta fall går det att istället använda preparat som utifrån många års kunskaper och erfarenheter bedöms som riskfria för en gravid kvinna.

Du får räkna med att tätare kontakter med psykiatrin sannolikt blir aktuellt under hela graviditeten. Upprepade samtal och särskild observans är viktigt för att undvika risk för försämring vid ett eventuellt medicinbyte, men framför allt för att kunna följa dig med extra noggrannhet under den känsliga period som en graviditet alltid är.

Scroll to Top