Varför får jag blödningar vid samlag?

Jag är en tjej på 28 år som sedan ca ett halvår tillbaka blöder vid samlag. Till en början bara ibland, men nu nästan varje...

Jag är en tjej på 28 år som sedan ca ett halvår tillbaka blöder vid samlag. Till en början bara ibland, men nu nästan varje gång. Jag tycker även mina flytningar förändrats, blivit rikligare och mycket illaluktande. Vad kan detta bero på? Jag har ätit Desolett i flera år och har aldrig varit gravid.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Du behöver beställa tid för en gynekologkontroll och du ska inte vänta med det. Vid alla slidblödningar som man inte vet orsaken till krävs en undersökning, inte minst gäller det vid samlagsblödningar. De allra flesta gånger rör det sig om enkla, helt godartade åkommor som lätt och snabbt kan behandlas, ofta direkt på gyn-mottagningen. Ibland behövs dock vissa provtagningar och kanske också en del kompletterande undersökningar, där du inte kan förvänta dig att få svar på en gång och därför inte heller omedelbar behandling.

Vilka som är de vanligaste anledningarna till samlagsblödningar beror till stor del på kvinnans ålder. Hos kvinnor som passerat klimakteriet är problem med tunna, torra slemhinnor i slidan det som dominerar. Hos yngre kvinnor är det infektioner. Slemhinnepolyper i livmodern är en ofta förekommande orsak till den här typen av blödningar hos både yngre och äldre kvinnor. Det kan också handla om att livmodertappens slemhinna är irriterad, litet sårig och lättblödande liksom det kan finnas lättblödande småsår i själva slidväggarna.

Det som gör en gyn-kontroll så viktig vid samlagsblödningar är att det någon gång kan vara det allra första symptomet på cellförändringar på livmodertappen och i livmoderhalsen. Av den anledningen tas nästan alltid ett cellprov vid undersökningen.

Du är 28 år och alla dina symptom med rikliga illaluktande flytningar och blödningar stämmer väl med den vanligaste orsaken, nämligen att du råkat ut för en besvärlig underlivsinfektion. Säkerligen kommer gynekologen att ta en del infektionsprover på dig, bl a klamydiaprover. Resultatet får du vänta på några dagar. Beroende på vad det visar får du sedan behandling. Skulle det exempelvis handla om en klamydiainfektion kommer du troligen bara att behöva antibiotika för att bli bra.

Scroll to Top