Hur kan jag som mamma undersöka min lille son?

Min son är 5 år gammal. När han var nyfödd var hans bägge testiklar (pungkulor) på plats, enligt doktorn på barnavårdscentralen. Nu har vi föräldrar...

Min son är 5 år gammal. När han var nyfödd var hans bägge testiklar (pungkulor) på plats, enligt doktorn på barnavårdscentralen. Nu har vi föräldrar fått ett frågeformulär från barnavårdscentralen där en av frågorna är: ”För dig som har en pojke – är bägge testiklarna (kulorna) på plats i pungen?” Min fråga är: Kan testiklarna ha flyttat på sig sedan han var baby? Vad kan hända om de inte längre är på plats? Själv vet jag inte hur man undersöker detta och jag tycker det är lite genant för mig som mamma och även för min son att jag ska undersöka hans könsorgan.
Doktor Helge Löfberg svarar:

På din första fråga, om en testikel som tidigare varit nere i pungen kan försvinna därifrån igen, svarar jag så här: Jo, enligt experterna kan det hända men det är sällsynt. Den har då fastnat högt uppe vid ljumsken och måste flyttas tillbaka genom särskild behandling.

Men viktigt att veta är att små pojkar i din sons ålder har en väl fungerande muskel som genom en reflex kan dra upp testikeln flera centimeter för att skydda den. Testikeln hamnar då en kort stund allra överst i pungen. Detta är helt normalt. Men den är då svår att upptäcka om man inte är van. Vid undersökningen bör det vara varmt i luften och trygg stämning i rummet, pojken bör inte vara rädd och den personen som känner på pungen bör vara varm om fingrarna. Annars utlöses lätt skyddsreflexen och testikeln ”försvinner” upp mot ljumsken. När pojken efteråt känner att faran är över så slappnar muskeln av och testikeln lägger sig på sin vanliga plats nere i pungen igen. Ett tips: när småpojkar badar i varmt vatten hemma i badkaret brukar testiklarna vara lätta att se och känna.

Det är inte så konstigt att du är osäker hur du ska bedöma din gosse. Om du inte vill anförtro dig åt någon förstående och kunnig anförvant eller nära vän så är det enklast att kontakta barnavårdscentralen som ställt frågan eller distriktssköterskan och be om hjälp. Du kan säga att du undrar om hans testiklar verkligen har normal storlek för åldern. Då kallar de honom för en kontroll.

Testiklarna hos det manliga fostret anläggs från början inne i magen på barnet nära njurarna och först månaderna före födseln brukar de vandra ner till pungen. Om pojken föds för tidigt så sker ibland nedvandringen i stället månaderna efter förlossningen. Hos ungefär 1 procent av pojkarna så blir det fel och den ena eller båda testiklarna fastnar någonstans på vägen. Det kan vara i ljumsken eller inne i magen. Där kommer de efter pojkens pubertet att fungera dåligt och producera färre spermier och mindre mängd hormoner. Dessutom kan de bli klämda och göra ont eller bli utsatta för tumörsjukdom.

En testikel som sitter fel bör upptäckas tidigt så att den genom speciell hormonbehandling eller operation kan fås att komma till sin rätta plats nere i pungen. Det är hormoner från hjärnan och undre hjärnbihanget som styr testikelns utveckling och mognad. En eventuell operation bör utföras av en erfaren barnkirurg eftersom det är viktigt att sädesledaren och de ömtåliga blodkärlen till och från testikeln inte skadas. Behandlingen bör senast göras i förskoleåldern, dvs i din sons ålder.

Scroll to Top