Stor belastning på bäckenbotten kan ge framfall

Har vid en förlossning blivit förstoppad. Efteråt så fick jag en så kallad ficka på tarmen. Måste hjälpa till att trycka ut det sista av...

Har vid en förlossning blivit förstoppad. Efteråt så fick jag en så kallad ficka på tarmen. Måste hjälpa till att trycka ut det sista av avföringen med hjälp av två fingrar vid anusringen. Ibland så får jag stoppa in ett finger i slidan och trycka mot tarmen för att kunna tömma mig riktigt. Jag lider otroligt mycket av detta. Kan detta opereras?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det som du kallar för en “ficka på tarmen” handlar sannolikt om ett framfall. Den beskrivning du gör av dina problem stämmer väl med det.

Vävnaderna i vår bäckenbotten är ständigt utsatta för stor belastning. Under vissa förhållanden ökar den belastningen ännu mer. Kraftig övervikt som adderar sig till tyngden av det normala bukinnehållet är ett exempel på det. Tunga, särskilt plötsliga lyft och ett ökat tryck mot bäckenbottenvävnaderna vid krystning i samband med förstoppning är andra exempel. Hit hör också i hög grad tyngden av barn och fostervatten under en graviditet och den påfrestning som det blir på bäckenbotten vid en förlossning.

Framfall eller prolaps, beror på att vävnaderna i vår bäckenbotten inte riktigt förmått att hålla emot den belastning som den utsatts för. Det kan sedan medföra att bäckenbottenvävnaderna kanske inte orkar hålla uppe livmodern och “taket” på slidan, som då sjunker ner i slidan och ibland t o m utanför slidöppningen (på läkarspråk kallad uterusprolaps). Det kan också ha medfört en försvagning i den främre eller den bakre slidväggen så att endera eller båda, särskilt i samband med ansträngning, buktar in i slidan. Omedelbart under framväggen ligger urinblåsans botten och urinröret. Även de kan följa med in i den “ficka” som då bildas i en sådan försvagad framvägg (cystocele). Inunder den bakre slidväggen finns ändtarmen som på samma sätt kan följa med in i en inbuktande bakväggsficka vid en försvagning här (rectocele). Tarminnehåll följer med och särskilt vid förstoppning kan det bli besvärligt att tömma tarmen vilket du ju verkligen har erfarenhet av. Vid krystning ger sig den svaga väggen ytterligare och i stället för att som i normala fall pressas mot analöppningen kommer avföringen inne i “fickan” att pressas in mot slidan. Både fickans storlek och möjlighet att fyllas ökar ännu mer – vilket kan innebära att problemen att tömma tarmen ytterligare förvärras.

Alla de olika framfallstyperna är vanliga. De kan förekomma var för sig men oftast finns samtidigt två av dem eller alla tre. Behandling och åtgärder är likartade. Det första som man försöker vid en lindrig bäckenbottenförsvagning eller en tidig framfallsdiagnos är att genom egenträning undvika operation. På samma sätt som träning av övriga muskelgrupper i kroppen kan ge positiva resultat, är det ofta möjligt att med rätt typ av träning och s k bäckenbottengymnastik bygga upp försvagad muskulatur även i bäckenbotten. Vid rectocele och förstoppning kan ett s k bulkmedel, som gör att tarminnehållet får en mjukare och porösare konsistens, vara till god hjälp. Bulkmedel kan du köpa receptfritt på apoteket.

Många gånger behöver dock ett framfall åtgärdas genom en operation. Det är med stor sannolikhet vad som gäller för dig. Själva prolapsoperationen är en speciell typ av plastikoperation som görs nerifrån slidan. Nästan alltid används ryggbedövning. Upp mot någon vecka på sjukhuset får du räkna med, samt 4-5 veckors sjukskrivning beroende på vilken typ av arbete du har. Resultatet brukar bli bra, och de problem du nu har bör försvinna direkt efter operationen. Men det är viktigt att plastiken har möjlighet att läka ordentligt för att den sedan ska hålla framöver. Därför bör du under dina sjukskrivningsveckor undvika lyft och all annan fysisk ansträngning som innebär belastning av din bäckenbotten. Bulkmedel under åtminstone ett par månaders tid är att rekommendera, särskilt för dig som även tidigare har haft bekymmer med förstoppning.

Vad du nu ska göra är att beställa tid för undersökning av en gynekolog så att du kan bli av med dina bekymmer. Kanske har du där du bor möjlighet att själv söka direkt till kvinnokliniken. Eller vända dig till din husläkare för att få remiss. Börja gärna redan nu med bulkmedel.

Scroll to Top