Mitt bråck på magen är stort som en handboll

Jag är en 54-årig kvinna som för ca en månad sedan kände en förhårdnad, stor som en tennisboll på höger sida av magen. Ultraljud visade...

Jag är en 54-årig kvinna som för ca en månad sedan kände en förhårdnad, stor som en tennisboll på höger sida av magen. Ultraljud visade ett avlångt bråck och ett hål där främst tunntarm “läckt ut” i fettvävnaden. Nu är utbuktningen stor som en handboll.

År 1990 hade jag Crohns sjukdom som jag fick medicin mot. Nästa år drabbades jag av brusten blindtarm och vid operationen i samband med detta skar man upp hela magen eftersom man misstänkte att det kunde vara Crohns igen. Kan det ha varit på grund av detta stora ingrepp som jag fått tarmbråck? Eller kan det bero på att jag bar några tunga tunnor i juni?

Jag undrar nu om man måste göra en stor operation för att ta bort bråcket? Vad händer om jag inte blir opererad? Bör jag undvika tunga lyft nu och efter en eventuell operation? Om jag måste bli opererad, kan jag då också be att få en fettsugning gjord?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Ett bråck innebär att en del av ett organ buktar fram och inte ligger kvar på sin vanliga plats. I ditt fall är det de olika musklerna i främre bukväggen som glidit isär. Om trycket inne i bukhålan är högt kan då en tarmslynga eller en flik av fettet runt tarmen glida ut mellan musklerna och hamna under huden som en kudde. Bukhinnan är fortfarande hel och ligger runt bråcket och bildar det som kirurgerna kallar bråcksäcken.

Orsaken till att dina muskler inte “höll tätt” var sannolikt en kombination av att det långa ärret efter operationen var försvagat och gav efter, att musklerna blivit tunnare med åldern och att trycket i magen ökade när du lyfte tunnorna. Din typ av bråck kallas för ärrbråck. Men bråck kan annars också sitta i ljumsken. Ljumskbråck är vanligast hos män, där blodkärlen går ner till pungen och testiklarna. De förekommer dock också hos kvinnor. Andra ställen där man kan ha bråck är naveln eller där matstrupen går genom mellangärdets muskel.

Hos mycket små barn kan ett navelbråck läka spontant, men annars brukar inte bråck försvinna av sig själva utan tvärtom långsamt öka i storlek med tiden. Stora bråck är skrymmande och är i vägen när man rör sig. Men de brukar inte vara farliga eftersom blodkärlen i bråcket inte blir klämda när det är gott om utrymme. Maten inne i tarmen kan då oftast också passera fritt. Små bråck kan däremot bli trånga och inklämda. Då svullnar bråcket och man får ordentligt ont med koliksmärtor i magen. I värsta fall kan det bli tarmvred och gå hål på tarmen så att innehållet rinner ut i bukhålan och orsakar en bukhinneinflammation.

Men detta händer knappast dig eftersom ditt ärrbråck är för stort för att bli inklämt. Om du inte har ont behöver bråcket inte opereras akut. Däremot så kan det som sagt inte läka av sig själv. Därför bör du nog låta dig bli opererad. Vid operationen tar kirurgen bort bråcksäcken och stramar åt musklerna. Ibland förstärks bukväggen genom att man sätter in ett nät, som accepteras av kroppen och inte orsakar några framtida besvär. Operationen är inte särskilt stor, men eftersom doktorn skär i bukhinnan och musklerna så är man ordentligt öm i magen efteråt. Och tunga lyft bör du undvika. Efter ca tre månader är bukväggen helt läkt.

Scroll to Top