Kan blåsljud på hjärtat vara ofarligt?

Jag skulle vilja veta lite mer om blåsljud i hjärtat. I går var jag hos en läkare på vårdcentralen. Han undersökte mig och sa att...

Jag skulle vilja veta lite mer om blåsljud i hjärtat. I går var jag hos en läkare på vårdcentralen. Han undersökte mig och sa att jag hade blåsljud. Jag frågade vad det var men fick inte mycket till svar. Eftersom doktorn varken gjorde eller sa något mer förmodar jag att han inte tyckte att det var något farligt.

Men jag har nu läst om det här och det verkar som om man ska undersöka hjärtat med ultraljud eller få en remiss till en hjärtspecialist, eftersom man kan ha eller få en klaffsjukdom. Nu undrar jag hur jag ska göra?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag tycker att du ska skriva ett brev till din doktor på vårdcentralen och säga att du är orolig. Fråga vad du ska göra och be honom förklara hur han uppfattar ditt blåsljud. Om du inte får något klart och redigt svar så bör du kontakta någon annan läkare. Bedömningen beror delvis på hur du mår, om du har andra sjukdomar och hur gammal du är. Ifall du ska på återbesök så kan du eventuellt vänta till dess och få besked då.

Vissa blåsljud betyder ingenting och kan finnas också hos unga friska människor. De kallas accidentella, vilket betyder tillfälliga. Blåsljudet kan även bero på att extra mycket blod strömmar genom hjärtat, som när man har feber, blodbrist eller giftstruma. Hos små barn kan blåsljud tyda på ett medfött hjärtfel, vilket innebär att blodet då strömmar åt fel håll och att det är hål mellan hjärtats olika kamrar eller förmak. Ibland sitter felet ute i stora kroppspulsådern eller i det stora blodkärlet ut till lungorna.

Hos vuxna människor kan det vara en hjärtklaff som är trång eller som läcker. Förr var sådana hjärtfel vanliga och berodde på att man hade haft reumatisk feber i barndomen. Nu finns knappast längre den sjukdomen. I stället är det vanligaste felet en degenererad kalkhård trång aortaklaff som beror på åldersslitage. Då hörs ett mycket tydligt blåsljud när doktorn lyssnar på bröstkorgen. En sådan trång klaff kan numera med framgång opereras och ersättas med en metallklaff eller en biologisk klaff som fungerar helt utmärkt så att man efteråt lever som en frisk människa.

Hjärtfel och blåsljud utreds med mikrofonregistrering (fonokardiografi) och ultraljud (ekokardiografi), samt röntgen. Det är inte alla blåsljud som behöver opereras. Om det bara är en liten del av blodströmmen som ändrat riktning och bildat en brusande virvel påverkas inte hälsan särskilt mycket. Ibland kan t o m ett litet medfött hål mellan hjärtats två kamrar växa samman och sluta sig av sig själv så att man blir helt botad utan någon behandling.

Eftersom ett blåsljud enbart betyder att blodet bildat en virvel i stället för att strömma rakt fram så går det inte att av ditt brev säkert säga om du är sjuk eller frisk. Men för att du inte ska fortsätta att oroa dig tycker jag att du ska försöka få klarhet i saken genom att åter kontakta din doktor.

Scroll to Top