Finns det hjälp mot trigeminus-smärtan?

Jag skulle vilja veta om det finns någon hjälp för oss som har trigeminusneuralgi. Jag har själv haft det i flera år. Två gånger, 1994...

Jag skulle vilja veta om det finns någon hjälp för oss som har trigeminusneuralgi. Jag har själv haft det i flera år. Två gånger, 1994 och 2002, har jag blivit behandlad med injektioner. Men den senaste gången blev jag inte bättre utan jag har fortfarande smärtor som jag nu har fått medicin mot. Jag tar Neurontin, men den hjälper mig inte, smärtan tvingar sig igenom ändå.

För flera år sedan läste jag att man börjat pröva att behandla trigeminusneuralgi med en sorts radioaktiv bestrålning. Används den ännu i dag? Kan man bli opererad? Jag vågar inte göra om injektionen igen.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har tyvärr haft oturen att få en plågsam sjukdom som kännetecknas av plötsliga anfall av synnerligen svåra huggande smärtor i hakan och kinden på ena sidan av ansiktet. Anfallen brukar vara någon minut. Felet sitter i den femte ansiktsnerven som kallas trigeminus (trillingnerv) eftersom den har tre grenar. I ungefär hälften av fallen läker smärtorna av sig själv inom en månad eller två. Men du är hårt drabbad eftersom du haft besvären i mer än tio års tid.

Vanliga smärttabletter hjälper dåligt vid trigeminusneuralgi. Dessutom är det svårt att ta förebyggande starka värktabletter mot smärtor som kommer väldigt oregelbundet. Risken att man fastnar i läkemedelsberoende är stor. I stället brukar man få utskrivet recept på olika epilepsimediciner som ska dämpa nervsignalerna. Exempel på sådana är Tegretol och Neurontin. Men inte heller dessa mediciner hjälper alltid, som du märkt.

Läkarna har ofta svårt att finna den exakta orsaken till nervretningen. Ibland menar man att det är en pulserande blodåder vid hjärnhinnorna som trycker på nerven. Då försöker neurokirurgerna flytta på kärlet genom en operation. De kan också försöka dämpa nervsignalerna genom att bränna vissa nervtrådar eller strålbehandla dem med en speciell ”gammakniv”. Den behandlingen utförs bl a på Karolinska sjukhuset och på Sophiahemmet som är ett privatsjukhus i Stockholm.

En annan behandling är glycerol som sprutas in i nerven för att på den vägen minska smärtsignalerna. Men det har du redan varit med om två gånger med begränsad effekt.

Förr prövade läkarna att döda nerven med en alkoholinjektion eller att skära av den. Men då tappar patienten fullständigt känseln i huden vilket upplevs ungefär som om man fått en livslång tandläkarbedövning. Om nerven läker fel finns risken att man får fantomsmärtor och det är inte precis vad man längtar efter.

Om dina smärtanfall är outhärdliga tycker jag att du ska be vårdcentralen om en remiss till en neurokirurgisk klinik som eventuellt kan strålbehandla trigeminusnerven med en ”gammakniv”. Det finns också möjlighet att direkt vända sig till Sophiahemmet. Men då får man inte alltid hemlandstinget att betala kostnaderna utan man måste vara beredd på att själv stå för räkningen.

Scroll to Top