Vågar man ta en HIV-sjuk i hand?

Det här är kanske en enkel fråga, men jag undrar om man kan bli smittad av en sjukdom som t.ex. herpes eller HIV om man...

Det här är kanske en enkel fråga, men jag undrar om man kan bli smittad av en sjukdom som t.ex. herpes eller HIV om man tar en sjuk människa i hand? Jag är lite orolig.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är faktiskt ingen helt enkel fråga för smitta sprids på väldigt många olika sätt. Allmänt kan sägas att vissa virus och bakterier kan spridas genom beröring, vilket kallas kontaktsmitta. Huden utgör normalt en säker skyddande barriär, men om man har ett öppet sår eller t.ex. eksem så blir man mera mottaglig. Dessutom tar man sig ofta omedvetet i ansiktet, vilket kan föra ett smittämne från händerna till mun och ögon. Att tvätta händerna ger ett gott skydd.

Men smittsamheten varierar mycket mellan olika sjukdomar. För att börja med HIV så överförs det inte genom vanliga sociala kontakter som handslag eller om man lever i samma hushåll. Men om den sjuke är obehandlad och har väldigt mycket HIV-virus i sig så smittar han/hon genom intimt samlag. Snabba, ytliga pussar anses inte vara farligt, medan man brukar avråda från “djupa kyssar”. Det är således inte farligt att skaka hand med en HIV-smittad människa.

Herpesvirus är däremot mera smittsamt. De flesta av oss har blivit smittade av munsårsherpes redan som barn. Ofta har vi inga symtom och märker inte att vi har virus som sover i våra nervknutor. Smittsamheten är störst när vi har en färsk blåsa eller öppet munsår och pussas. Om vi redan har skyddande antikroppar så kan vi inte bli smittade av samma virus en gång till.

Nu finns det flera typer och stammar av herpes vilket gör det mer invecklat. Genital herpes på könsorganen är en egen grupp och smittar bara vid könskontakt, huvudsakligen om man har pågående sår och blåsor.

Tandläkare brukar använda skyddshandskar eftersom de dagligen kommer i kontakt med läpparna och munslemhinnan på patienterna med sina händer och inte kan säga nej om någon har en pågående herpesinfektion med munsår. Vid handskakning blir man däremot inte smittad vare sig av munsårsherpes eller genital herpes. Så du kan även i framtiden lugnt hälsa på folk du möter. Däremot bör du undvika att kyssas om någon av er har ett färskt herpessår på läppen.

Scroll to Top