Vad är det för vitt i hårbotten?

Jag är orolig över att jag kan skrapa något vitt ur hårbotten med naglarna. Det kliar lite också. Men det finns inga synliga mjäll på...

Jag är orolig över att jag kan skrapa något vitt ur hårbotten med naglarna. Det kliar lite också. Men det finns inga synliga mjäll på kragen. Vad kan detta vara?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det vita som du skrapar loss är det översta skyddande skiktet av överhuden som kallas hornlagret. Sannolikt har du en mild form av mjälleksem. Jag säger mild, eftersom du inte observerat några lösa mjällflagor utan enbart upplevt lätt klåda och skrovlighet i hårbotten. Den här åkomman har många namn. Ett är “seborré” vilket kommer av att man då ofta har irritation i de hudområden där talgkörtlarna ligger som tätast. Seborré betyder ungefär “stört talgflöde”. Ett annat namn som läkarna använder är “pityriasis” vilket betyder fjällning, d.v.s. att översta hudlagret är förtjockat och stöts av som små mjäll eller större tjockare flagor.

Vanligast är att huden i hårbotten är uttorkad. Då flagnar ofta det översta hudlagret som ett fint mjällregn när man kliar sig. Andra gånger är fjällen tjockare och huden mer oljig, rodnad och irriterad. Man talar då om mjälleksem i hårbotten.

Om din hårbotten är väldigt torr ska du undvika att torka ut den ytterligare. Alltså inga dagliga uttorkande hårtvättningar och ingen överbehandling med lösningar som förvandlar din hårbotten till en torr öken. Skada inte huden ytterligare. Förr i tiden undvek man mjällbildning genom att tvätta håret i mjukt regnvatten vilket inte innerhåller kalk som gör vattnet hårt.

Vid lindriga besvär hjälper det i regel att byta hårschampo. Pröva gärna ett receptfritt medicinskt schampo som går att köpa på apotek och som heter Fungoral. Men du bör följa bruksanvisningen som medföljer. 1-2 hårtvättar i veckan de första veckorna räcker, och schampot ska sköljas bort ur håret 3-5 minuter efter ingnidningen. Tvätta gärna dina hårborstar och kammar i schampot under natten. Det finns även andra schampo som innehåller svavel (Sevorex) eller selen (Selsun och Selukos).

Men om din hårbotten är röd av eksem och täcks av tjocka fjäll så krävs det en annorlunda och mer intensiv behandling med avfjällande 3 procent salicylolja över natten (duschmössa på huvudet) och urtvättning, följt av receptbelagd kortison-kräm eller kortison-gel. Förr användes schampo och salva med tjära. Men det var kosmetiskt kladdigt och besvärligt, och luktade som ett gammaldags småbåtsvarv.

Mjälleksem är mycket vanligt och drabbar de flesta någon gång i livet. Orsaken är omtvistad. Hudläkarna talar om att somliga människor har en hud som har benägenhet att reagera på det här sättet. Man skyller på talgkörtlarna och på en mycket allmänt förekommande, vanligen beskedlig, hudsvamp som finns mer eller mindre hos alla och som kallas Malassezia eller Pityrosporum. Mjälleksem är vanligast på vintern när vi har torr inomhusluft och tätare klädsel. Svår seborré med eksem kan också likna psoriasis.

Scroll to Top