Smärta i urinröret och värk i korsryggen

Jag är en 47-årig man som har besvär med obehag och smärta i urinröret. Även korsryggen värker så att jag nu bara kan arbeta halvtid....

Jag är en 47-årig man som har besvär med obehag och smärta i urinröret. Även korsryggen värker så att jag nu bara kan arbeta halvtid. Jag har ingen sveda vid vattenkastning.

Vid läkarkontroll misstänkte man Bechterews sjukdom, men det är inte bekräftat. Veneriskt prov var negativt. Nu undrar jag vad orsaken till problemet kan vara och om det finns någon hjälp att få. Tack på förhand.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Värk och sveda i urinröret kallas uretrit (urinrörsinflammation). Ibland har man då också flytning och känner irritation när man kissar. Men det besväret har du tydligen lyckligtvis sluppit.

Doktorn ställer diagnos efter att ha låtit den sjuke berätta om sina symtom. Om flytningen innehåller vita blodkroppar som syns vid mikroskopering så bekräftas diagnosen. Vanliga orsaker till urinrörsinflammation är olika mikroorganismer. Det kan vara sådana man råkat få när man haft samlag, men även andra icke veneriska bakterier kan ibland ge besvär. Till de sexuellt överförbara åkommorna i urinröret räknas klamydia, herpes, gonorré och trikomonas. De kan behandlas med olika antibiotika och virusmedel. Sannolikt tog doktorn du var hos prov som visade att du inte hade klamydia eller gonorré.

Även friska människor som är helt symtomfria kan ha en speciell bakterie som kallas ureaplasma i urinrörets slemhinna. Läkarna vet ännu inte riktigt om den är “normal” och helt beskedlig eller om den vid vissa tillfällen kan orsaka inflammation. Yttre påfrestningar kan dessutom någon gång ge symtom som liknar uretrit. Det är hudläkarna och urologläkarna på kirurgklinikerna som har störst erfarenhet av att utreda och behandla kronisk värk från urinröret. Ibland kan inflammationen också ha spridit sig till prostatakörteln och ger då molande värk i bäckenet.

Vid kronisk inflammation i urinröret kan immunförsvaret bli aktiverat och överreagera så att man får ledvärk. Kanske är det orsaken till dina smärtor i korsryggen. Kombinationen av samtidiga symtom från lederna, urinröret och irriterade ögon kallas Reiters sjukdom. Den åkomman anses som typisk för yngre män med kronisk urinrörskatarr som har en särskild immunologisk vävnadstyp som kallas HLA B27. Reiters sjukdom är i sin tur nästan samma som Bechterews sjukdom. Denna sistnämnda åkomma är halvt reumatisk med värkande stel böjd rygg och ont i lederna runt korsryggen. Bechterews sjukdom brukar emellertid sällan börja efter 40 års ålder. Åkomman ger typiska förändringar i lederna som syns på röntgen.

Om dina besvär från urinröret kvarstår bör du nog söka läkare igen. Ibland försöker läkarna då leta efter andra mindre vanliga mikroorganismer. Ibland väljer de att behandla som vid prostatit med ett antibiotikum som slår bredare mot flera olika sorters bakterier under tre veckors tid. Har du en fast partner bör även hon få information och samtidig behandling.

Scroll to Top