Ger hjärtflimmer större risk för stroke?

Jag är en 75-årig gift man som för fyra år sedan fick stroke. Ett halvår senare fick jag hjärtinfarkt, med förmaksflimmer som följd. Flimret botades...

Jag är en 75-årig gift man som för fyra år sedan fick stroke. Ett halvår senare fick jag hjärtinfarkt, med förmaksflimmer som följd. Flimret botades med elkonvertering.

Det har nu konstaterats att jag fått tillbaks flimret. Löper jag då stor risk att också få stroke och hjärtinfarkt? Eller kan jag förlita mig på mina mediciner? Jag tar Waran, Plendil och Lanacrist. Tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Förmaksflimmer innebär att den övre, mindre delen av hjärtat (förmaket) ryster och darrar ca 500 gånger i minuten och inte längre rör sig i takt med hjärtslagen. Det märks genom att pulsen blir oregelbunden och lite snabbare än normalt. Ibland kommer något extra stort hjärtslag och då känns det som en kullerbytta i bröstet. Effektiviteten i blodomloppet minskar lite, vilket upplevs som om konditionen och orken gått ner med ungefär en femtedel.

Förmaksflimret ökar inte risken för dig att få en ny hjärtinfarkt. Däremot vet man att det finns en lätt ökad risk att flimret bildar en propp som kan lossna och följa med blodströmmen ut i kroppen. Om en sådan propp tar vägen genom en av halspulsådrorna till hjärnan så får man stroke. Hur stor risken för stroke är varierar från människa till människa. Hög ålder, stort hjärta med hjärtsvikt, klaffel i hjärtat, högt blodtryck och tidigare blodproppar är varningstecken. Sammanslaget visar statistiken att 1 av 20 patienter med förmaksflimmer som inte får blodförtunnande medel drabbas av stroke första året efter att flimret börjat. Därför råder läkarna att man, om man tål det, ska ta sådan medicin. Då minskar risken kraftigt. I gengäld har man lättare att blöda och måste kontrollera medicineringen regelbundet.

Du tar ju Waran, som är den vanligaste blodförtunnande medicinen. Waran bromsar vitamin K som är nödvändigt för att blodet ska kunna levra sig och bilda blodproppar. Om du inte hade tålt Waran så skulle läkarna sannolikt rekommenderat Trombyl i stället. Trombyl påverkar blodplättarna (trombocyterna) som då blir mindre “klibbiga” och mindre benägna att fastna och sätta igång proppbildningen.

Förutsatt att du klarar att balansera din Waran-medicinering rätt så har du nu en mycket god chans att slippa framtida proppar. Hur länge du ska fortsätta ta tabletterna bestämmer din doktor och du tillsammans. Det beror på hur väl dina värden ligger vid kontrollerna och om du får några biverkningar i form av blödningar. Dina andra mediciner har också betydelse för hjärta och blodomlopp. Plendil hjälper mot högt blodtryck och kärlkramp, och Lanacrist lugnar ner hjärtrytmen och stärker hjärtats arbete.

Scroll to Top