Mödomshinnan är för tjock

Jag är oskuld och trång och kan inte ha samlag med min pojkvän. Vi har försökt med alla möjliga glidmedel men det går inte. Vad...

Jag är oskuld och trång och kan inte ha samlag med min pojkvän. Vi har försökt med alla möjliga glidmedel men det går inte. Vad ska vi göra?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det vi kallar mödomshinnan är ett litet slemhinneveck i slidmynningen vilket vidgas eller brister i samband med det första samlaget. Vecket kan ha olika tjocklek och täcka slidmynningen olika mycket. Ofta är det så litet och tillbakabildat att slidmynningen är helt öppen och vecket knappast syns. Det kan också hända att mödomshinnan är tjock och seg och täcker nästan hela ingången till slidan. I sällsynta fall kan öppningen täckas helt. Mensblodet kan då inte rinna ut, vilket ger mycket svåra spänningar och smärtor. Detta åtgärdas akut på sjukhus oftast redan i samband med den allra första menstruationen.

De flesta unga kvinnor som inte haft samlag har en mödomshinna med konsistens och utbredning någonstans mitt emellan de här båda ytterligheterna. Det innebär att din mödomshinna mycket väl kan ha en liten öppning som släpper igenom mensblodet men som ändå är utbredd och så tjock och fast att den faktiskt inte går att tränga igenom med penis.

Det är bra att du skrev och frågade! Detta berörs sällan, varken i aldrig så välfungerande sexualundervisning eller i allmän sexualupplysningslitteratur – trots att problemet inte alls är ovanligt. Det kan ställa till med åtskillig onödig oro och ibland också framtida problem om man inte söker hjälp. Först och främst ska du nu ringa och beställa en mottagningstid på kvinnokliniken. Känns det lättare kan du kontakta ungdomsmottagning eller husläkare och be om remiss dit.

Gynekologen kommer att undersöka hur det ser ut. Är det trångt görs säkerligen inte att mycket mer vid första undersökningen utan du får tid för en liten poliklinisk åtgärd i en ytlig kortvarig narkos (ofta kallad ”ett lätt rus”) som gör att du inte känner någonting alls. Vanligen behövs det bara ett litet snitt i mödomshinnan och en försiktig utvidgning av hålet. Det brukar läka snabbt och fint. Men blir det här aktuellt för dig så var litet försiktig den första tiden, inte minst eftersom du haft så mycket bekymmer. Det kan ta tid att lära sig slappna av och att inte längre vara rädd för att det ska göra ont.

Förutom problemet med mödomshinnan, så kan slidan vara trång av andra skäl och det kan också finnas helt andra förklaringar. En av dem är slidkramp. Kramp i slidan vid beröring kan uppkomma av olika anledningar och i olika skeden i livet. Orsakerna är ofta inte helt lätta att komma underfund med och oftast behövs professionell hjälp. Det kan handla om ett mycket tidigt, kanske helt bortglömt övergrepp eller annat trauma. Det kan också finnas andra vanligtvis psykiska grundorsaker som det ibland kan ta lång tid att hitta och komma till rätta med.

Scroll to Top