Ögonlocken hänger ner men vågar jag operera mig?

Mina ögonlock är ett stort problem och jag får ofta uppmaningen att låta operera mig. Det skulle jag också gärna vilja göra, inte av kosmetiska...

Mina ögonlock är ett stort problem och jag får ofta uppmaningen att låta operera mig. Det skulle jag också gärna vilja göra, inte av kosmetiska skäl utan därför att ögonlocken hänger ner och skymmer något, dessutom ser jag alltid trött ut. Men mitt problem är att jag är rädd för bedövningen runt ögat, bara tanken på detta gör mig nervös. Jag har talat med en sköterska på lasarettets ögonavdelning och hon talade om att man stack med en spruta för att bedöva, någon sövning var det inte tal om. Är det inte möjligt för mig att bli sövd genom att i stället få en spruta i armen? Kan jag själv begära detta eller hur gör jag?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Att vara ”spruträdd” är en fobi, d.v.s. man har en panisk skräck som är svår att bemästra med viljan eller förnuftet. Det är jämförbart med att ha fobi mot ormar och spindlar eller flygrädsla. Du kan tydligen acceptera en spruta i armen men inte en bedövningsspruta i ögonlocket. Det går att vänja sig av med fobier genom träning eller psykologiska samtal, men det kan ta tid. Inför en ev. operation är det bra om du först får träffa ögonkirurgen och berätta om dina besvär. Då kan ni komma överens om den bästa lösningen på problemet. Om operationen bedöms som angelägen ur medicinsk synpunkt är det lättare att få hjälp. Vid en mera kosmetisk operation kan det vara svårare eftersom kön till ögonoperationer brukar vara väldigt lång och resurserna är begränsade. Innan du börjar oroa dig för bedövningen och en ev. operation så bör du dock beställa tid och bli undersökt av en ögonläkare. Eftersom du bor nära en stor stad är det nog lättast att få tid hos en privatpraktiserande ögonläkare.

Ett hängande ögonlock kallas för ptos på läkarspråk. Normalt ligger nedre kanten av övre ögonlocket mitt emellan pupillkanten och övre yttre kanten på regnbågshinnan. Om ögonlocket når ner till pupillen är defekten måttlig. Ifall ögonlocket täcker halva pupillen är skadan svår. Vid en operation förkortar kirurgen senan till den muskel som höjer ögonlocket. Operationen är ganska liten och själva ögat lämnas ifred och berörs inte.

Men det finns åkommor som inte kan opereras. Vid myastenia gravis är musklerna trötta på grund av att immunförsvaret angriper nervkontakterna på muskeln. Det finns också en ärftlig sjukdom som kallas myotoni som ger försvagade muskler runt om i kroppen som inte slappnar av. Nervskador är en annan vanlig orsak till hängande ögonlock, men brukar bara drabba ena ögat så det är en mindre trolig anledning i ditt fall. Om ögonlocksmuskeln däremot lossnat i sitt nedre fäste, vilket är vanligt hos äldre personer, så hjälper en operation.

Vid en ev. operation är det viktigt att båda ögonlocken efteråt blir lika. Annars blir du sannolikt besviken på resultatet. Det finns privata ögon- och plastikkirurger såväl i Sverige som utomlands, men de är dyra och du lär få svårt att få ditt hemlandsting att betala, så det är ett kostsamt alternativt. Däremot kan de möjligen vara lättare att begära att få bli sövd vid en privat operation.

Scroll to Top