Beror mina problem på kopparspiralen?

Jag är en kvinna i 40-årsåldern. För fem månader sedan fick jag en kopparspiral som heter Nova T380. Jag har tidigare provat att ha spiral...

Jag är en kvinna i 40-årsåldern. För fem månader sedan fick jag en kopparspiral som heter Nova T380. Jag har tidigare provat att ha spiral men har inte kunnat ha den då jag fått ont.

Nu har jag inte ont i äggstockarna eller över magen. Istället har det börjat svida i slidan i samband med mensen. Dessutom har mensen blivit mer långdragen och jag har även fått mellanblödningar. Ibland svider det och skaver vid samlag. Jag har två barn och har inte haft några underlivsinflammationer.

Är det normalt att få dessa besvär? Kan man bli sjuk av den koppar som finns i spiralen? Blir man torr i slidan av spiral? Ska jag ta ut spiralen och när ska i så fall det ske?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Rikliga blödningar som också är vanliga efter spiralinsättning kan normaliseras med preparat som Cyklokapron och Epsikapron. Men att minska antalet blödningsdagar när mensen blivit mer långdragen och att bli av med mellanblödningar som tillkommit är inte lika lätt. Alla de här problemen kan ha ett direkt samband med och vara en reaktion på spiralen. Och inget av dem är i sig något onormalt. Oftast blir det också spontant bättre efter 2-3 månader.

För dig tycks det emellertid inte ha blivit så, åtminstone hade ingen förändring skett då du skrev ditt brev. Det är ju ganska trist eftersom du den här gången sluppit ifrån smärtorna nedtill i buken, som du fått vid tidigare försök med spiral och som varit anledningen till att du inte kunnat ha den kvar. Innan du ger upp och drar ut även den här spiralen, tycker jag absolut att du ska beställa tid för en gyn-kontroll. Svedan och irritationen som du känt i slidan kan nämligen också betyda att du råkat ut för en infektion. Och inte heller blödningstrassel av det slag som du har måste nödvändigtvis bero på spiralen. Precis samma symptom kan nämligen också förekomma vid infektioner.

Skulle man vid undersökningen diagnostisera eller misstänka att du faktiskt har en infektion, så kan du få behandling med antibiotika och bli botad från den utan att spiralen behöver dras ut. I så fall försvinner dina problem och du kan ha kvar spiralen så länge du behöver det. Det är nämligen så, att när klimakteriet närmar sig och risken för att bli gravid successivt minskar kan man ofta låta samma spiral sitta kvar utan att byta ut den och ändå ha ett graviditetsskydd, som för den här åldern är tillräckligt.

Scroll to Top