Har jag en leversjukdom som drabbar kvinnor?

Vid en hälsokontroll konstaterades det att jag hade något förhöjda levervärden. Röntgen visade att ”det finns tecken på mindre leversteatos”. Enligt min läkare innebär det...

Vid en hälsokontroll konstaterades det att jag hade något förhöjda levervärden. Röntgen visade att ”det finns tecken på mindre leversteatos”. Enligt min läkare innebär det fett i levern. Jag har också andra symtom som började i höstas. Jag har lös avföring som är illaluktande och ”grynig i konsistensen”. Emellanåt får jag klåda, främst på armarna, och då uppstår små sår som är svårläkta. När såren läkt blir det ärr som ligger under huden som mörka fläckar. Fast jag dricker mycket vatten är jag torr i munnen. Jag har också gått ner 6 kilo i vikt.

Doktorn gav mig inga förhållningsorder utom att ”dra ner på spritkonsumtionen”. Men den är inte stor! Jag har fått allergitabletter mot klådan (som inte hjälpt) och Imodium mot magen (som jag blev förstoppad av).

Jag har hört av en bekant att det tydligen finns en leversjukdom som kan drabba medelålders kvinnor och att symtomen liknar mina. Är det riktigt och hur tar man reda på detta? Vad har du för teori om mina symtom? Min doktor ger mig igen hjälp, tycker jag.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du är besviken på din läkare så är det kanske bäst att du försöker byta. Men utredningen av din sjukdom försvåras om inte den nye doktorn har tillgång till dina gamla provsvar och journalanteckningar. Därför gäller det att vara klok. Fråga gärna syster på mottagningen om råd hur du ska göra för att träffa rätt läkare, eller be att få en remiss.

Fett i levern (steatos) är inte ovanligt och behöver inte betyda att man dricker alkohol eller är allvarligt sjuk. Vanliga orsaker är övervikt och diabetes. Men steatos orsakar knappast viktnedgång och förändrad avföring.

Den sjukdom som du undrar över har det besvärliga namnet Primär Biliär Cirrhos. Primär betyder egentligen ursprunglig, men här kan det snarare tolkas som okänd. Biliär syftar på de små gallgångarna inne i levern. Cirrhos innebär ärrskrumpning och nybildning av levern. Fettinlagring i levern förekommer inte så ofta vid den här åkomman, som man tror beror på att ett överaktivt immunförsvar angriper de små gallgångarna. Resultatet blir att gallgångarna täpps igen och att levern börjar tappa sin funktion. Diagnosen grundar sig på såväl sjukhistoria, blodprover samt ett ev. nålstick i levern. Precis som du säger är det viktigt att klargöra att alkohol då inte är orsaken till leverskadan.

Din muntorrhet kan bero på en åkomma som kallas Sjögrens syndrom. Då är spott- och tårkörtlar angripna av immunförsvaret så att mängden saliv och tårvätska minskar. De två sjukdomarna kan förekomma samtidigt.

Klådan kan förklaras av att levern inte fungerar helt normalt. Såren med ärren i huden hör samman med att man omedvetet kliar och river tillbaka när klådan är som värst. Viktnedgången och den grötiga avföringen tyder på att gallsalterna från levern och safterna från bukspottkörteln inte riktigt klarar att smälta fettet i födan. Det ger upphov till en bristande uppsugning av mat i tarmluddet. Läkarna har ett fint namn på det här felet i matsmältningen och näringsupptaget och kallar det malabsorbtion.

Om du inte redan blivit undersökt i levern och bukspottkörteln med ultraljud så bör det göras. Det är viktigt. Jag skulle nog råda dig till att försöka få tid hos en medicinläkare som är kunnig i leverns och bukspottkörtelns sjukdomar.

Scroll to Top