Jag har haft ont i ögonen mer än ett år

Jag är en kvinna som för ett drygt år sedan fick en besvärlig ögoninflammation. Det gick en månad innan jag sökte läkare på vårdcentralen. Jag...

Jag är en kvinna som för ett drygt år sedan fick en besvärlig ögoninflammation. Det gick en månad innan jag sökte läkare på vårdcentralen. Jag fick Zinefrin som jag använt i flera månader men det hjälper inte. Jag har ont i ögonen varje dag och är röd. Nu ska jag få en remiss till en ögonspecialist men jag vet inte hur länge jag får vänta. Jag har nu haft ont i ögonen mer än ett år och är rädd för att inte bli bra. Värken gör mig nästan desperat.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Tillfälliga ögonbesvär som är lätta att behandla kan skötas av doktorn på vårdcentralen. Men om man som du gått mer än ett år utan att bli bättre så bör man få bli undersökt av en riktig ögonläkare. Då är det också lämpligt att doktorn mäter trycket i ögonen. Ibland kan sjukdomar i ögats inre orsaka högt ögontryck som i sin tur pressar på synnerven och i värsta fall ger nedsatt syn. Trycket beror på att det blir stopp i avflödet av den vätska som normalt finns inne i ögat. Åkomman kallas grön starr eller glaukom och behandlas med speciella ögondroppar eller laseroperation.

En annan ofta långvarig ögonsjukdom som ger värk och röda ögon är inflammation i regnbågshinnan vilket också kallas irit. Då är man känslig för ljus och mår bäst av att bära mörka solglasögon. Orsaken kan vara reumatisk eller ha samband med tarmsjukdom, virus eller inflammatoriska åkommor i andra organ. Om inflammationen är svår får man lindring av kortison i droppar eller tabletter.

Lyckligtvis kan irriterade röda ögon också vara mer lättbotade. Om ögonlocken är inåtvridna så raspar ögonhåren och skaver på hornhinnan. Då bör man ta bort felriktade ögonhår och ev. operera ögonlocken. Kronisk inflammation i ögonhårens talgkörtlar kallas för vagel och behandlas med salva och ibland operation.

Även den tunna bindehinnan som kläder ögonvitan och ögonlockens insida kan bli inflammerad av virus, bakterier eller genom allergi. Ibland är det gamla ögondroppar som ger allergin. Andra gånger kosmetika, ansiktsvatten eller lök och kryddor från köket. Allt som man har på fingrarna kommer förr eller senare i kontakt med ögonen eftersom alla människor omedvetet gnuggar sig i ansiktet titt som tätt. Allergi ger oftast klåda och rodnad i ögonen.

Jag har nu nämnt några av de vanligaste orsakerna till röda ögon med värk och klåda. Utan undersökning går det inte att ställa rätt diagnos. Hoppas bara att väntetiden hos ögondoktorn inte är alltför lång. Kanske är du redan behandlad och på bättringsvägen när du läser detta.

Scroll to Top