Har jag kommit i övergångsåldern?

Jag är en kvinna på snart 41 år. Jag steriliserade mig för två år sedan. Innan dess hade jag hormonspiral i fem år. Jag har...

Jag är en kvinna på snart 41 år. Jag steriliserade mig för två år sedan. Innan dess hade jag hormonspiral i fem år. Jag har två barn på 12 och 17 år. Jag har efter ingreppet inte haft någon menstruation och undrar om jag möjligtvis har kommit i övergångsåldern. Eller kan det ta så lång tid för kroppen att komma igen efter en hormonspiral?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

När jag läste ditt brev, var tidigt klimakterium inte det första jag tänkte på. Kanske kan det vara så. Men utöver mensbortfall nämner du inte någonting som skulle tyda på det, och du var ju knappt 39 år när din mens försvann. Säkert är, att varken hormonspiral eller sterilisering kan ha påverkat dig så att du kommit tidigare i klimakteriet. Har spiralen varit borta i två år kan den inte ge någon fördröjd eller kvarstående effekt på hormonbalans och menstruationer.

Därför måste jag spekulera lite kring andra tänkbara förklaringar. Samtidigt med din sterilisering skulle det i ditt liv kunna ha inträffat någonting annat, som också kan ha medfört att mens uteblivit. Kanske kan detta ha varit anledningen till att du bestämde dig för att inte utsätta dig för ytterligare graviditet. Det kan ha handlat om en allvarlig kroppslig sjukdom eller någon typ av hormonrubbning. Det kan ha handlat om anorexia, en extrem psykisk påfrestning eller belastning, viss medicinering eller annan medicinsk åtgärd. Något av detta kan vara en sannolik förklaring som du i så fall ska tala med din behandlande doktor om.

Men det skulle också kunna finnas en annan anledning till varför din mens inte kommit tillbaka. Vet du helt säkert att din spiral togs bort i samband med att du blev steriliserad? Vanligtvis sker det på mottagningen vid första planeringsbesöket inför operationen eller vid efterkontrollen efter ingreppet. Någon gång kan det också hända att man planerar göra även spiraluttagningen på operationsavdelningen. Anledningen kan vara att spiralen är besvärlig att få ut. Kanske syns inte trådarna eller är svåra att få tag på, kanske är patienten smärtkänslig och rädd, och vill därför få det gjort när hon ändå är sövd eller bedövad för steriliseringen. Att detta inte görs rutinmässigt beror på flera omständigheter. Bl.a. därför att både operations- och narkostiderna blir förlängda, vilket aldrig är önskvärt.

Det är viktigt att du inte fortsätter tro att du är inne i klimakteriet, kanske åratal innan det alls är aktuellt för dig. Skulle du vara tveksam om hur det ligger till med spiralen tycker jag du ska ringa upp kvinnokliniken där du blev opererad. Beställ en telefontid till den doktor som opererade dig eller till någon annan läkare som kan se efter i din journal och ge dig besked. Har du inga flytningar eller andra besvär behöver en kvarlämnad spiral inte nödvändigtvis tas bort. Får du däremot några problem, framför allt småblödningar och blodblandade flytningar, måste du kontakta gynekolog – även om anledningen kan vara spiralen. Visar det sig att både mens och spiral är borta kan en gynekologundersökning och bedömning ändå vara värdefull för dig. Det kan ju handla om någonting som bör och kan åtgärdas. Att du var så ung när din mens upphörde, innebär kanske också att du tillfälligt skulle behöva ett hormonersättningspreparat, antingen det rör sig om tidigt klimakterium eller något annat.

Scroll to Top