Vilken kvinna ska jag välja?

Kan du hjälpa mig med mitt problem? Jag och min fru har utflugna barn samt barnbarn. Vi har och har haft det ganska bra tillsammans....

Kan du hjälpa mig med mitt problem? Jag och min fru har utflugna barn samt barnbarn. Vi har och har haft det ganska bra tillsammans. Men för sju år sedan var jag med mina kompisar på en fest. Där träffade jag en dam, låt oss kalla henne X. Det skulle bara bli en engångsföreteelse men så blev det inte. Jag har umgåtts med henne vid sidan av sedan dess.

Jag och X gör allt roligt tillsammans. Vi vandrar i skog och mark, är ute och äter, går på dans osv. Tillsammans med min fru gör jag andra saker, hälsar på barn och barnbarn, hennes föräldrar osv. Jag och X träffar även hennes barnbarn ibland.

Jag har en ganska jobbig situation. Jag har svårt att lämna frun och lika svårt att lämna X. Jag är för snäll och kan inte säga nej åt något håll. Hur ska jag välja?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Du skriver att du har ett problem, som du måste ha hjälp med att lösa. Jag tror att den ”hjälpen” finns på mycket närmre håll än du anar. Ämnet otrohet har behandlats många gånger tidigare i denna spalt och fenomenet ska inte utvecklas mera här nu. Du beskriver ett ovanligt tydligt ”dubbelliv” i sju år, där varje kvinna och situation för sig tycks omgärdad av en parantes, som inte sammanhänger med det andra livet nästa dag. Och i båda verkligheterna har du det bra eller i alla fall ”ganska bra”. Men någonting har troligen hänt – eller hotar att hända – som gör att du nu vill reda ut din situation.

Du skriver att du är ”för snäll” och jag tror uppriktigt att det är den bilden du har av dig själv. Det är så du har försvarat dig för att slippa att göra någon av kvinnorna illa. Däremot är det ju inte säkert – inte ens troligt – att din hustru delar den uppfattningen, när hon får veta hur du levt de senaste sju åren. Den näraliggande ”hjälp”, som jag inledningsvis åsyftade, kommer att visa sig i samtalet med din hustru. Det är positivt att du idag känner att du vill göra något åt denna i längden ohållbara situationen. Jag tror inte att det finns någon bärkraftig väg till förändring utan att berätta för din hustru om den andra kvinnan. Om hustrun fortsatt ändå vill leva tillsammans med dig – och du med henne – så kommer ni att göra det på sannare grunder än tidigare. Det blir under alla omständigheter mycket känslor, som du kommer att få hjälpa till att ta hand om. Upplevelsen av svek och kränkthet är några av dem, som du troligen inte kommer undan. Din hjälp till hustrun kommer förmodligen att vara din förmåga att ta emot alla hennes motstridiga känslor inför den nya situationen. Om detta till slut leder till separation eller fortsatt gemensamt liv vet nog ingen idag – men någonstans måste du börja med att reda ut ditt och de båda kvinnornas liv.

Scroll to Top