Varför har jag sådan klåda i underlivet?

Jag är en kvinna i 45-årsåldern som sedan ett halvår har svår klåda i underlivet. Det kliar mestadels på blygdläpparna och jag river sönder mig...

Jag är en kvinna i 45-årsåldern som sedan ett halvår har svår klåda i underlivet. Det kliar mestadels på blygdläpparna och jag river sönder mig fullständigt. Det ska tilläggas att jag i somras skadade min fot och fick äta Ery-Max 250 mg och sedan dess har mina besvär med klådan funnits. Finns det ett samband? Tacksam för råd.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Klåda i underlivet är ett mycket vanligt problem som det kommer många frågor om. Orsakerna kan vara flera och oftast behövs en gyn-undersökning med mikroskopi, odlingar och andra prover för diagnos och behandling. Ibland räcker emellertid beskrivningen av besvären för att kunna ge en mycket trolig förklaring till vad det kan handla om.

För din del rör det sig sannolikt om en svampinfektion. Din intensiva klåda som gör att du river sönder dig, som kom plötligt och som inte ger mycket andra problem kan stämma väl med det. Men det som alldeles särskilt ger misstanke på svamp är att dina besvär startade i samband med en antibiotikabehandling. Det är mycket vanligt och gäller speciellt preparaten i den s.k. bredspektrum-gruppen dit bl.a. Ery-Max hör.

På huden och slemhinnorna har vi stora mängder av olika bakterier och andra mikroorganismer som normalt är i balans med varandra och inte ger oss några besvär. Om någonting tillkommer eller ändras kan emellertid den balansen rubbas. Vid t.ex. antibiotikabehandling mot en viss bestämd sjukdomsbakterie kan samtidigt också en del av våra normala hud- och slemhinnebakterier komma att slås ut. Andra mikroorganismer, exempelvis svamp, kan då få ett övertag och innebära att en svampinfektion blossar upp.

Svampinfektioner kan finnas inte bara i underlivet utan också på andra ställen på kroppen, särskilt där det är varmt, fuktigt och instängt. T.ex. under brösten och i armhålorna, under naglarna och mellan tårna samt i munnen. I underlivet är svampinfektioner lokaliserade till de yttre könsdelarna och slidan. Infektionen kan vara utbredd långt ner på insidan av låren, ut mot ljumskarna och bakåt runt tarmöppningen. Huvudsymtom är klåda. Andra typiska symptom är röda och svullna slemhinnor, viss sveda och en vitflockig flytning som inte luktar illa. Olika blandinfektioner är inte heller ovanliga.

Givetvis måste du få hjälp med det här. Gå först till apoteket och be om receptfri medicin mot svampinfektion, vilket innebär salva och små tabletter att föra in i slidan. Beskrivning hur du ska göra finns i förpackningen. Handlar det enbart om svamp kan den här egenbehandlingen vara tillräcklig för att besvären ska försvinna. Skulle de göra det men komma tillbaka igen efter en tid, bör både du och din make/partner, oberoende av om han har besvär eller inte, samtidigt behandla er med samma typ av salva. Hjälper inte det här ska du beställa tid hos en gynekolog. Berätta vid tidsbeställningen hur besvärligt du har det så att du slipper vänta alltför länge.

Scroll to Top