B12-brist bör behandlas så tidigt som möjligt

För ett par år sedan fick jag B12-brist. Jag var då omkring 50 år. Mina symtom var brännande smärta under fötterna och kraftiga ryckningar i...

För ett par år sedan fick jag B12-brist. Jag var då omkring 50 år. Mina symtom var brännande smärta under fötterna och kraftiga ryckningar i kroppen som även min omgivning kunde se. Det kändes ibland också konstigt i halva delen av huvudet som t ex när en arm domnar. Detta spred sig ner över ansiktet men gick bort efter en kort stund.

Min fråga är vad B12-bristen beror på. Enligt läkaren var jag väl ung för att ha detta. I dag har jag känningar under fötterna i form av att de blir rödaktiga och ömmar. Det kommer och går. Bör jag gå på kontroll och kolla B12 igen? Jag har fått besked om att jag måste fortsätta att ta en tablett Behepan om dagen resten av livet.

Doktor Helge Löfberg svarar:

B12 är ett livsnödvändigt vitamin som finns i mejeri- och köttprodukter. B12 samarbetar med ett annat lika viktigt vitamin som heter folsyra. Båda behövs för att nervsystemet, blodet och slemhinnorna i kroppen ska må bra.

Din B12-brist beror nog inte på dålig kost. Sådan undernäring är sällsynt och finns bara om man har en extremt ensidig, enkel mathållning. Nej, felet sitter ofta i magen. Om du har en viss sorts magkatarr (gastrit) eller har fått magsäcken bortopererad så saknar du ett skyddande ämne och B12 bryts ner vid matsmältningen. Det är en vanlig orsak. En annan är att sista delen av tunntarmen är sjuk och inte orkar suga upp tillräckligt med B12. Sådana åkommor i tarmen är Crohns sjukdom, gamla tarmvredsoperationer och bakterier som spridit sig från grovtarmen upp till tunntarmen. Någon enstaka gång kan också svår överkänslighet mot gluten i mjölmat vara orsaken.

Uttalad B12-brist syns i vanligt, enkelt blodprov. Men lindrig brist är svårare att upptäcka. Doktorn kan då undersöka om två andra ämnen i blodet (metyl-malonsyra och homocystein) är sjukligt förhöjda. De ämnena ska normalt tas om hand av B12-vitaminet.

Doktorn kan också se om du har lågt blodvärde och om dina kvarvarande röda blodkroppar är sjukligt förstorade. Det är den blodbristen som är typisk när man saknar B12 och som kallas perniciös anemi (livshotande blodbrist). Blodet blir normalt igen när den sjuke får extra B12-vitamin som hjälper till att bygga upp de blivande röda blodkropparna i benmärgen. Ibland behöver doktorn också ta benmärgsprov för att få säker diagnos.

Nervskadorna som orsakas av B12-brist kommer smygande och kan vara svåra att läka, vilket du tyvärr upplevt väldigt påtagligt. Stickande stumma fötter utan normal känsel är det vanligaste symtomet, men även andra nervbesvär samt depression och minnesstörningar (demens) kan förekomma. Brännande röd blank tunga kan också ha samband med brist på B12. Dessa symtom kan emellertid även orsakas av helt andra sjukdomar, vilket gör att sjukvården kan missa rätt diagnos.

Medelålders och äldre personer råkar lätt ut för B12-brist. Behandlingen bör helst sättas in så tidigt som möjligt innan nervskadorna blir bestående. B12-vitaminet ges först i form av sprutor och sedan som tabletter vilka man bör fortsätta att äta hela livet, just som din doktor ordinerade.

Orsaken till dina ansiktsdomningar är svår att avgöra utan närmare undersökning. Eftersom du inte mår bra rekommenderar jag dig att uppsöka doktorn igen för en ny bedömning. Lycka till!

Scroll to Top