Vad händer om jag slutar ta magmedicinen?

Efter att en längre tid haft rejält ont i magen fick jag av min husläkare ett recept på Lanzo. Medicinen verkade snabbt och det var...

Efter att en längre tid haft rejält ont i magen fick jag av min husläkare ett recept på Lanzo. Medicinen verkade snabbt och det var en befrielse när besvären gick över. Men jag oroar mig för vad som ska hända när jag slutar med Lanzo. Kommer besvären tillbaka? Vad ska jag tänka på för att slippa bli dålig igen? Är det bara att börja om med medicinen?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du skriver att du är en stressad mamma. Högt tempo och bekymmer hör tyvärr ofta till mammarollen. Magsaften regleras av nerver och flera olika hormoner. Såväl fysisk som psykisk stress ökar påfrestningarna på magslemhinnan. Bäst vore om du kunde få hjälp att leva lite lugnare, men jag förstår att det inte är så lätt för en småbarnsmamma som känner sig pressad.

Vad du själv kan göra är att försöka undvika sådant som skadar magslemhinnan. Tobak, starkt kaffe och för mycket alkohol bör man vara försiktig med om man har känslig mage. Du bör också vara återhållsam med en hel del värktabletter. Detta gäller t.ex. Magnecyl och Treo som båda retar magsäcken. Däremot är Alvedon och Panodil tillåtna.

Lanzo är en billigare släkting till Losec. Den minskar på ett effektivt sätt saltsyran i magsäcken och biverkningarna är sparsamma. Det går att upprepa kuren flera gånger men ofta vill doktorn få en mer exakt diagnos. Då brukar hon/han rekommendera gastroskopi, d.v.s. undersökning av magsäcken och matstrupen med en smal kikare och provtagning från slemhinnan. Utandningsprov för att mäta urea och förekomst av magsårsbakterien Helicobacter är en annan undersökning. Ett alternativ till Lanzo är tabletten Zantac som stoppar histaminhormonet som driver på magsaften.

Kramp i magsäcken, akut gastrit (katarr) och magsår är vanliga åkommor som ger likartade symtom. Besvären kan också orsakas av reflux av magsaft upp i matstrupen. Ibland har man förlorat det skyddande slemmet som täcker insidan av organen så att saltsyran fräter hål på slemhinnan i magsäck, matstrupe eller tolvfingertarm. Då får man sår som gör ont. Andra gånger är slemhinnan starkt inflammerad eller har magsäckens regelbundna tömningsrörelser gått förlorade så att nedre magmunnen stängt sig i kramp.

När doktorn trots upprepade undersökningar inte kan finna orsaken till det onda kallas besvären ofta dyspepsi. Namnet är grekiskt och betyder fritt översatt “dålig matsmältning”. Egentligen betyder det nog också att dagens medicinska kunskap ibland är otillräcklig.

Scroll to Top