Är det farligt med blåsljud på hjärtat?

Jag är en 47-årig kvinna som är född med blåsljud på hjärtat. Vid kontroll som gjordes när jag gick i skolan sa man att det...

Jag är en 47-årig kvinna som är född med blåsljud på hjärtat. Vid kontroll som gjordes när jag gick i skolan sa man att det växt bort. Nu undrar jag om blåsljud räknas som ett hjärtfel? Jag var alltid med i gymnastiken i skolan, men har aldrig haft speciellt bra kondition. Känner mig ofta andfådd. Sedan över tjugo år tillbaka har jag struma och äter Levaxin. Ibland tänker jag på detta med blåsljudet och känner mig orolig för att det skulle kunna vara farligt. Jag har också en förhöjd kolesterolhalt i blodet, 6,7.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Nästa gång du är hos doktorn bör du be att hon/han lyssnar ordentligt på ditt hjärta. Om det skulle höras ett misstänkt blåsljud kan du be om en remiss till närmaste stora sjukhus för att bli ordentligt kontrollerad med ultraljud. Den undersökningen som kallas ekokardiografi bör göras av en specialistläkare som är van att undersöka hjärtan.

Vad är då ett blåsljud? Jo, på samma sätt som vattnet i en å börjar forsa och brusa när det passerar ett trångt ställe så hörs ett blåsljud inne i bröstet när mycket blod ska strömma genom en trång hjärtklaff eller ett trångt hål i hjärtat. De flesta blåsljuden orsakas av sådana hjärtfel. Men det finns faktiskt ofarliga blåsljud som uppstår om blodet strömmar hastigare än normalt, d.v.s. om man har snabb puls. Det stämmer också att små blåsljud hos barn kan växa bort. Ifall man som barn har ett litet hål som är några mm stort mellan högra och vänstra halvorna av hjärtat så brukar det växa ihop av sig själv. Större hjärtfel med stora hål mellan hjärthalvorna eller med trånga och läckande hjärtklaffar bör däremot utredas och ev opereras. Annars får hjärtat anstränga sig och pumpa extra hårt helt i onödan. Förutom medfödda hjärtfel så finns det också klaffel som kommer långt senare. De kan bero på förkalkningar, inflammationer eller propp i hjärtat. Men något sådant är inte aktuellt i ditt fall.

Om din struma är ordentligt kontrollerad och din ämnesomsättning är normal så störs inte ditt hjärta. Däremot kan såväl en giftstruma som en förtvinad sköldkörtel båda skada hjärtat. Ditt kolesterolvärde 6,7 ligger på övre gränsen vilket innebär att du om möjligt bör undvika fet mat som smör, grädde, feta såser, feta charkuteriprodukter samt kakor och godis. Om du själv har diabetes, är starkt överviktig och har högt blodtryck, eller om många närstående i familjen har haft hjärtinfarkt, så kan det möjligen övervägas om du ska få en tablett mot höga blodfetter. Men först bör du försöka hålla diet och äta mycket grönsaker, rotfrukter och frukt, samt använda vegetabilisk olja i matlagningen.

Scroll to Top