Hur blir jag fri från springmasken?

Jag har under detta år upprepade gånger varit utsatt för springmask. Har en 5-årig son som går på dagis och vi har båda behandlat oss...

Jag har under detta år upprepade gånger varit utsatt för springmask. Har en 5-årig son som går på dagis och vi har båda behandlat oss vid de första tillfällena. I våras hade vi mask vid minst tre olika tillfällen, sedan var det lugnt under sommaren. Men nu har det börjat igen. Jag har inte upptäckt något hos sonen ännu, det verkar nu som om bara jag får det. Jag är mycket noga med handhygienen och är ingen nagelbitare. Jag köper receptfritt maskmedel på apoteket men behöver jag kanske kraftigare medel? Har även små kramper i magen ibland. Varför är det bara jag som drabbas i en hel familj? Det här börjar bli en plåga och jag känner mig otroligt smutsig.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Tecknen på att man har fått springmask är dels klåda vid ändtarmen om natten och dels att man ser masken i avföringen. Den är liten, knappt 1 cm lång, och liknar en liten bit vit tråd. Egentligen är springmasken ganska harmlös eftersom man inte blir sjuk av den. Den är också ganska vanlig. Sannolikt har 100.000-tals svenskar den tillfälligt utan att känna sig sjuka och utan att veta om det. I de flesta fall försvinner den spontant av sig själv.

Springmasken sprids genom mikroskopiska ägg som sitter på huden vid ändtarmsöppningen och sedan förs vidare via händerna och trosorna, nattlinnet och pyjamasen till omgivningen. Vi smittas om vi får i oss äggen genom munnen. Utanför kroppen dör äggen inom 2 veckor.

Om man nu ska behandla springmask så finns det två olika maskmedel, Vanquin som är receptfritt och Vermox som är receptbelagt. Medicinen tas som en engångsdos som sedan kan upprepas 2-3 veckor senare. Ibland rekommenderas att andra familjemedlemmar ska behandla sig samtidigt. Det är dock inte ovanligt att masken ändå dyker upp igen. Man bör byta trosor/underbyxor och nattlinne/pyjamas samt handdukar dagligen i samband med maskbehandlingen. Tvättning av stjärten varje morgon samt handtvätt när man direkt eller indirekt varit i kontakt med stjärten vid toalettbesök eller efter klådattacker rekommenderas. Att sluta ta sig med fingrarna uppe i ansiktet och runt munnen fungerar däremot inte. Det gör man ändå ständigt och omedvetet – vi är helt enkelt skapta att göra så. Handtvätt innan vi tar i matvaror och lagar mat och före måltider är en god gammal regel som vi alla borde ta till oss.

Men där måste vi också sätta en gräns. Det gäller att inte överdriva tvättandet så att man blir nervös och får maskfobi. Och vi måste våga ta i varandra. Annars riskerar vi psykiska besvär och konflikter som vållar mycket mera skada och oro i våra relationer än själva masken som i sig är ofarlig. Det är också psykologiskt viktigt att inte anklaga någon för dålig hygien. Det upplevs av oss alla, både stora och små, som negativt.

Scroll to Top