Får jag flytta min mans stoft till minneslunden?

Jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig med min fråga. Hoppas att du kan ge mig svar. Min man avled hastigt för tre...

Jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig med min fråga. Hoppas att du kan ge mig svar. Min man avled hastigt för tre år sedan. Vi hade talat om döden och lite vagt uttryckte min man att det kanske vore bra med minneslunden.

I ett tillstånd av trance efter hans död blev det ändå en gravsten och en kulle. De flesta tycker att det är så fina stunder när man besöker graven. För mig är det en plåga varje gång jag ser hans namn på den grå stenen. Med andra ord ångrar jag att det inte blev minneslunden.

Kan jag låta ta upp hans urna och sprida askan i lunden nu i efterhand. Själv har jag bestämt att så ska det bli för min egen del. Det vore så bra att veta att vi kommer på samma plats. Jag är inte så gammal, så det kan dröja många år ännu. Är det svårare att ta upp urnan om den stått i många år?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Det är idag inte möjligt att flytta någons stoft. Enligt begravningsväsendet är det bestämt att den som är vigd till griftero också måste få vila i frid. Du kan skriva en ansökan om din önskan till kyrkogårdsförvaltningen i hemförsamlingen, vilket innebär att du får ett formellt avslag på din begäran om det nu skulle kännas bättre för dig att i alla fall ”ha gjort ett försök”. Däremot så står det dig helt fritt att plocka bort gravstenen, som är din egendom, om en ”namnlös” grav skulle kännas mindre plågsam för dig. Hoppas att du hittar en väg att försonas med ditt tidigare val.
Scroll to Top