Varför svettas jag så mycket om nätterna?

Jag är en 55-årig kvinna som har börjat svettas i huvudet och på halsen om nätterna. Det är så kraftigt att svetten rinner. Tidigare har...

Jag är en 55-årig kvinna som har börjat svettas i huvudet och på halsen om nätterna. Det är så kraftigt att svetten rinner. Tidigare har jag aldrig svettats på det här sättet. Jag tar östrogen (Livial) och Tryptizol 25 mg, 4 tabletter om dagen. Jag har också tablettbehandlad diabetes sedan 1991. Till natten tar jag en halv Imovane, men trots det sover jag mycket dåligt. Sköldkörtelprov är taget och visade inget fel. Jag är sjukpensionerad sedan 12 år på grund av en hjärnblödning. Jag hoppas du kan svara på min fråga. Tack på förhand.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Kanske kan det vara dina Tryptizol-tabletter som orsakar din svettning. Nästa gång du är hos doktorn kan du fråga om det går att minska på dosen eller kanske byta till en annan medicin. Tryptizol tillhör den gamla sortens depressionsmediciner som styr hjärnans nervhormoner. Svettning är en ganska vanlig biverkan hos flera av de här medicinerna, och det händer att man ideligen måste byta kläder och lakan för att de blir blöta. Lite hjälper det att ha svalt i sovrummet om natten, men inte helt.

Din diabetes har däremot nog inte med svettningen att göra. Tvärtom brukar man få svårt att svettas och blir extra torr om ett förhöjt blodsocker under många år påverkat nervsystemet. Jag råder dig alltså att tala om problemet med din doktor, så får du förhoppningsvis hjälp mot svettningarna.

Scroll to Top