Hur ska jag få hjälp med mina flytningar?

Det bär mig emot att återigen behöva gå till min allmänläkare för remiss till gynekolog. Därför vänder jag mig till dig för att om möjligt...

Det bär mig emot att återigen behöva gå till min allmänläkare för remiss till gynekolog. Därför vänder jag mig till dig för att om möjligt få hjälp med mitt problem, som gäller flytningar.

Jag är 70 år och har under 16 år medicinerat med Dienostrol vagitorier 1-2 ggr i veckan. När den medicinen upphörde fick jag Ovestrin. Efter en tid uppstod lukt och det var kladdigt och besvärligt. På egen begäran fick jag av doktorn Vagifem 25 mikrogram att ta 2 ggr i veckan, dessutom remiss till gynekolog.

Där gjordes en snabb undersökning av underlivet, inga prover togs och jag fick bara ordinationen att fortsätta med Vagifem. Detta var för över ett år sedan och flytningarna har bara blivit värre frånsett lukten som försvann. Flytningarna är mycket rikliga, gula och klibbiga. Det är mycket besvärande. Hoppas på svar.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Eftersom du inte fick någon förklaring till dina besvär och ingen behandling eller hjälp, så finns det alla skäl till att du vänder dig direkt till tidsbeställningen på gynekologmottagningen och ber att få en återbesökstid. Du verkar inte riktigt nöjd med ditt förra besök och det finns ingenting som hindrar dig från att beställa tid hos en annan gynekolog om det skulle kännas bättre för dig. Måste du ha en ny remiss skulle det förvåna mig om inte en telefonkontakt med din allmänläkare vore tillräckligt för att få hjälp med det. Beställ en telefontid så finns din journal och alla papper inklusive remissvaret från gynekologen framlagda när du ringer upp.

När du sedan träffar gynekologen ska du berätta precis som du skrev i ditt brev. Tala om att lukten försvann efter att du en tid använt Vagifem men att flytningarna ökat i mängd. Den här gången görs säkerligen en mikroskopisk analys av flytningen och cellprov tas från livmodertappen och livmoderhalsen. Eventuellt kompletteras undersökningen med en kolposkopi, som innebär att man bedömer slidväggarna och livmodertappen genom ett speciellt förstoringsinstrument. En ultraljudsundersökning för bl.a. bedömning av slemhinnan inne i livmodern kan också bli aktuell. Ingen av de här båda undersökningsmetoderna gör ont eller är särskilt besvärlig.

Behandlingen beror på orsaken till flytningen. Det kan någon gång finnas andra förklaringar men din beskrivning tyder mest på en kronisk slidkatarr, troligen orsakad av flera olika bakterier och andra mikroorganismer. Antibiotikabehandling ligger nära till hands, vilken sort beror på infektionen. Du kan räkna med att samtidigt få fortsätta med dina slidstavar. Östrogeninnehållet i Vagifem stärker nämligen dina slemhinnor, ökar ditt eget infektionsförsvar i slidan och ger en sur slidmiljö som de flesta patogena (sjukdomsalstrande) mikroorganismer inte trivs med. Det har säkert varit skälet till att den otäcka lukten försvann efter en tids vagifembehandling. Det innebär också att när du blivit av med din slidkatarr kan en fortsatt lokalbehandling med östrogen vara tillräckligt för att du ska kunna fortsätta vara besvärsfri.

Slutligen ett råd till dig som har långt till doktorn och bekymmer med extra besök för remiss etc. Beställ en återbesökstid innan du lämnar mottagningen. Blir du helt bra finns det ingenting som är enklare än att ringa återbud. I annat fall slipper du allt det krångel som du har nu.

Scroll to Top