Hur kan en blivande pappa slippa svimma vid förlossningen?

Det är en sak som oroar mig mycket. Jag har ett barnbarn som sedan barndomen har haft så lätt för att svimma, ofta vid läkarbesök...

Det är en sak som oroar mig mycket. Jag har ett barnbarn som sedan barndomen har haft så lätt för att svimma, ofta vid läkarbesök och andra känsliga tillfällen. Nu är det så att han ska bli pappa i oktober. Han följde med sin fru till läkarmottagningen, och svimmade förstås.

Mitt barnbarn vill så gärna vara med vid förlossningen. Finns det inget att göra så att han inte svimmar? Bör han söka läkare, och vem i så fall?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Orsaken till att en ung, frisk människa vid starka, ångestfyllda känsloupplevelser plötsligt mår illa, blir blek och svettig och inte kan stå på benen utan svimmar, är att blodet inte går upp till huvudet utan stannar i benen och magen. Han tappar helt enkelt blodtrycket. Typiskt är att hjärtat då brukar slå långsamt. Bästa boten är att sitta eller ännu bättre ligga ner, gärna med benen högt. Så om ditt barnbarn får ligga på en brits intill sin fru när hon föder klarar han nog förlossningen bra. Kaffe (med koffein) gör också att hjärtat slår lite fortare och höjer blodtryck och puls.

Sådana här reaktioner är vanliga på sjukhus. Systrarna och doktorn brukar t.ex. be patienterna sitta ner eller ligga när de ska ta blodprov eller rengöra ett litet sår. Ofta är det stora starka karlar och ynglingar som har lättast att svimma i sådana här situationer. Så jag tror säkert att barnmorskan har förståelse för ditt barnbarns problem.

Reaktionen förmedlas av en nerv som kallas vagus och som styr kroppens inre organ. Därför kallas tillståndet ”svimning utlöst av vagus-reflex”. Den här reflexen kommer inte bara av psykiska upplevelser utan också om man kittlar någon långt bak i munnen, boxar någon i maggropen (solar plexus) eller utsätter någon för stark smärta. Även äckliga lukter kan ge samma reaktion.

Det finns mediciner som dämpar vagus när man känner sig knäsvag, t.ex. belladonna som också ingår i vissa maglugnande alkoholhaltiga drycker. Ett annat sätt att behandla är att sätta fart på kroppen med en receptbelagd tablett som heter Effortil och som har adrenalinliknande effekt. Sådan medicin kan doktorn på vårdcentralen skriva ut, någon specialist behövs inte. En liten varning är på sin plats: ditt barnbarns gravida hustru bör absolut inte ta vissa typer av blodtryckshöjande medel. De kan minska blodflödet genom moderkakan och påverka barnet, och det vill ju ingen.

Scroll to Top