Hes i halsen efter stroke

För närmare ett år sedan drabbades jag av en stroke som gjorde mig rullstolsbunden en lång tid. Jag har nu blivit bättre och kan både...

För närmare ett år sedan drabbades jag av en stroke som gjorde mig rullstolsbunden en lång tid. Jag har nu blivit bättre och kan både gå och röra på mig. Mitt problem är att jag är så hes och har riklig slemavsöndring i halsen dygnet runt. Blir detta bestående? En läkarundersökning visade att stämbanden är skadade.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det låter som om din stroke också gett dig en nervskada som förlamat ditt ena stämband och några sväljningsmuskler längst bak i munnen. Skadan sitter sannolikt i hjärnstammen där ryggmärgen når hjärnans undersida. Troligen är det en del av den tionde hjärnnerven som inte fungerar.

Det är en örondoktor som bäst kan undersöka stämbanden och svalget och exakt fastställa vad som är fel. Om nerverna är skadade så är chansen till läkning störst första halvåret. Men även senare finns hopp. Det friska stämbandet på andra sidan kan överta en del av funktionen och minska hesheten. Även sväljningsrörelserna kan delvis ersättas av andra muskler.

Slemmet nerifrån luftstrupen i halsen och saliven från munnen brukar man normalt reflexmässigt svälja ca 1 gång i minuten eller harkla upp. Men vid en nervskada så fungerar inte reflexerna och slemmet stockar sig. Om du tidigare varit rökare och fått kronisk bronkit så bildar du kanske också mer slem än normalt. Tyvärr finns det ingen riktigt bra tablett att ta mot gamla nervskador. Segt slem kan däremot behandlas med slemlösande medicin som finns att köpa receptfritt på apoteket.

Scroll to Top