Varför får jag mellanblödningar?

Jag är en tjej på 25 år som har problem med oregelbunden mens. Nu på senare tid har jag besvär med mellanblödningar som inte vill...

Jag är en tjej på 25 år som har problem med oregelbunden mens. Nu på senare tid har jag besvär med mellanblödningar som inte vill upphöra och jag känner mig trött och hängig. Detta har pågått i fyra månader nu och jag kan aldrig vara utan trosskydd. Jag har också svåra menssmärtor ibland och jag undrar om jag saknar något viktigt ämne i kroppen. Jag kan tillägga att jag är vegetarian sedan flera år. Jag vet att unga kvinnor ofta lider av järnbrist, kan det vara något sådant? Jag äter inte p-piller.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

En bra regel för kvinnor i alla åldrar är att kontakta sjukvården om vi får blödningsrubbningar som vi inte känner igen eller har någon förklaring till. Oregelbunden mens i puberteten och övergångsåldern är ingenting onormalt, inte heller menskrångel vid kraftig bantning, i samband med resor och liknande. En del allmänsjukdomar kan påverka blödningsmönstret. Detsamma gäller vissa mediciner, särskilt hormonpreparat liksom flera preventivmedel, inte bara p-piller utan också Depoprovera-sprutor, stavar och spiral. Men det brukar man som patient ha blivit väl informerad om.

Mellanblödningar som de du beskriver kan emellertid vara symptom på en gynekologisk åkomma som bör behandlas. Det gäller också dina nytillkomna underlivssmärtor och att du känner dig så trött och hängig. Däremot ger varken vegetarisk kost eller någon typ av bristsymptom alla de här besvären.

En mycket vanlig förklaringen när en yngre kvinna får problem som dina är att hon har en infektion i äggledarna och livmodern. Ett par av de infektioner det kan handla om är klamydia och gonorrè som obehandlade kan ge framtida problem. Flera andra förklaringar till den här typen av symptom kan också finnas. Det kan röra sig om en inflammation efter en förlossning, ett missfall eller en abort. Det kan handla om godartade polyper och äggstockscystor eller någon sällsynt gång om annan typ av äggstocksförändring.

Du behöver träffa en doktor och bli undersökt för att få veta vad det här är och kunna få hjälp. Ring och beställ tid helst på en gynekologmottagning så att du på en gång kanske kan bli både gynundersökt och få gjort en ultraljudsundersökning. Samtidigt kommer också cellprov och infektionsprover att bli tagna. Är väntetiden lång tycker jag att du i första hand ska vända dig till din husläkare.

Scroll to Top