Vad är blod-hjärn-barriären? Kan den mätas?

Jag läste i en tidning för ett tag sedan att “mikrovågor ger samma resultat som kemisk förgiftning. Blod-hjärn-barriären, som ska förhindra att blodburna gifter passerar...

Jag läste i en tidning för ett tag sedan att “mikrovågor ger samma resultat som kemisk förgiftning. Blod-hjärn-barriären, som ska förhindra att blodburna gifter passerar till hjärnan, luckras upp och sätts ur funktion.”

Min fråga är: Vad är blod-hjärn-barriären? Var sitter den? Kan man mäta om den luckrats upp och är ur funktion? Hur mäts det i så fall?

Doktor Helge Löfberg svarar:

De finaste blodkärlen i kroppen kallas för kapillärer. I deras väggar finns det i regel hål och blåsor som tillåter alla små ämnen i blodet att passera ut. Men i hjärnans kärl är det annorlunda. Kapillärerna där håller tätt. Nästan bara syret och blodsockret, som är hjärnans näring, får passera ut genom väggen. Undantag görs också för fettlösliga ämnen som alkohol och några läkemedel som används vid narkos, samt lugnande mediciner.

Den här egenskapen hos kapillärerna att ha en extra tät vägg som skyddar hjärnan kallas för blod-hjärn-barriären. Den är alltför fin för att kunna urskiljas i vanligt mikroskop. Man kan kontrollera blod-hjärn-barriärens funktion genom att mäta hur mycket av blodäggvitan albumin som återfinnes i ryggmärgsvätskan. Normalt ska där bara finnas en tusendel. Men vid olika sjukdomar och skador i nervsystemet så läcker kapillärerna, och albuminhalten i hjärn-ryggmärgsvätskan ökar. För att ta ett sådant prov sticker doktorn in en tunn nål i ländryggen på patienten och suger ut lite vätska som finns mellan ryggmärgens hinnor. Sticket känns nästan inte alls och görs t ex på alla patienter då man misstänker hjärnhinneinflammation.

Det forskas numera på om mikrovågorna från långvariga mobiltelefonsamtal kan få blod-hjärn-barriären att svikta. Försök på råttor som utsätts för mikrovågor har visat skador som ev kan tolkas så.

Scroll to Top