Får syskon säga vad som helst?

Jag är en tjej på 17 år som har ett stort problem. Mina föräldrar är skilda sedan många år vilket känns jobbigt för mig. Min...

Jag är en tjej på 17 år som har ett stort problem. Mina föräldrar är skilda sedan många år vilket känns jobbigt för mig. Min pappa har blivit alkoholist och dessutom bor han 40 mil ifrån mig vilket gör att vi aldrig ses.

Men det verkliga problemet är mina två “änglar” till småsyskon. Båda är pojkar och är 11 och 8 år gamla. De får säga precis vilka skällsord de vill till mig, som subba och hora m m. Min låtsaspappa lyssnar inte till detta och säger jag ifrån så är det jag som får skit för allt. Detta är jättejobbigt. Hur ska jag säga till min låtsaspappa utan att han ska bli arg?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Ditt problem är lätt att förstå. Vad du framförallt tycks behöva är någon vuxen, som ställer upp på din sida. Småbröder kan vara jätteretfulla och använda fula ord för att det ska ha effekt på “offret”. Det hade du säkerligen stått ut med om du kände att en eller flera vuxna hjälpte dig att sätta gränser för deras framfart och också förstod att du kände dig ledsen och utsatt. Du skriver ingenting om din mamma och vad hon “gör” i situationen. Jag föreslår att du vänder dig till skolkurator/skolpsykolog eller familjerådgivningen i din kommun. Du behöver så snart som möjligt någon vuxen som kan se och förstår dina behov. Mycket av din kraft behöver du till skolarbetet och den ska inte behöva absorberas av att du brottas med att utan stöd hantera en besvärlig familjesituation. Lycka till.
Scroll to Top