Får man köra bil om man har Parkinson?

Hur vet man om man har fått Parkinsons sjukdom? Får man köra bil om man har den? Jag har en nära släkting som drabbats och...

Hur vet man om man har fått Parkinsons sjukdom? Får man köra bil om man har den? Jag har en nära släkting som drabbats och undrar om sjukdomen är ärftlig.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Parkinsons sjukdom är en neurologisk åkomma som drabbar hjärnan. Den är sällan ärftlig, så du behöver nog inte oroa dig. Symtomen är att rörelserna blir mycket långsamma, musklerna stelnar och armar, ben och huvud darrar. Då tar det väldigt lång tid att sätta igång en rörelse och den sjuke tappar lätt balansen när hon/han går. Typiskt är att rösten är entonig och att ansiktet saknar mimik. Darrningarna hos en person med Parkinson upphör vid rörelse, till skillnad från annan vanlig darrning som brukar öka när man t ex ska hälla upp kaffe i en kopp.

Diagnosen ställs säkrast av en neurologiskt erfaren läkare. Det finns inga blodprov, tester eller röntgenundersökningar som kan påvisa Parkinsons sjukdom. Man vet att hjärnan vid den här sjukdomen saknar ett nervhormon som kallas dopamin. Orsaken till detta är ännu oklar. Behandlingen går ut på att lindra symtomen genom att tillföra läkemedel som har dopaminliknande effekt.

Du undrar om man är lämplig som bilförare om man har Parkinsons sjukdom. Svaret är nej, det kan vara farligt att sitta vid ratten eftersom rörelserna och reflexerna är alldeles för långsamma. I de flesta fall inser den sjuke sitt handikapp och låter gärna någon annan vara chaufför.

Scroll to Top