Hur blir livet efter p-piller?

Jag slutade äta Desolett för ett år sedan (hade då ätit det i 5-6 år) men min mens vill inte komma tillbaka som den var...

Jag slutade äta Desolett för ett år sedan (hade då ätit det i 5-6 år) men min mens vill inte komma tillbaka som den var förut. Nu liknar det mer bara en brun flytning. Vad beror detta på och vad ska jag göra?

Jag har pratat med en barnmorska men hon sa bara att det kan ta tid. Det vet jag också men nu har det gått ett år. Tanken på att försöka skaffa barn blir mer och mer aktuell och därför vill jag veta.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det första jag funderar över är om det finns något annat som förändrats.
Hur är det med din vikt t.ex? Har du kanske bantat rejält så att du nu väger betydligt mindre än före p-piller-tiden? Kommer dina bruna flytningar regelbundet varje månad? Känner du av någonting som kan vara mens-smärtor? Hade du tidigare några besvär vid ägglossningstid och upplever du
i så fall något liknande nu?

Det kan nämligen vara så att dina nuvarande bruna flytningar faktiskt är menstruationer och omöjligt är det inte att du har ägglossningar och helt normala hormoncykler. Men eftersom du upplever en sådan påfallande förändring jämfört med hur det var tidigare och att detta pågått sedan du slutade med dina p-piller för ett helt år sedan, så tycker jag att du ska beställa tid hos en gynekolog för både undersökning och samtal.
Alldeles särskilt angeläget är ju detta nu om en graviditet börjar bli alltmer aktuell för dig och du säkerligen känner dig litet orolig eller precis som du skriver – konfunderad.

Scroll to Top