Vilka följder har P-spruta?

Jag har använt p-spruta i ett års tid, men nu vill jag och min man ha ett barn till och jag tog min sista p-spruta...

Jag har använt p-spruta i ett års tid, men nu vill jag och min man ha ett barn till och jag tog min sista p-spruta för nio månader sedan. Hur lång tid tar det innan ägglossningen kommer igång? Jag har ömma bröst och är mycket trött. Har det något att göra med att hormonerna är på väg ”tillbaks”? Har tagit graviditetstest men är ej gravid.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Efter att ha använt p-sprutor tar det för de flesta kvinnor 6-8 månader innan ägglossningarna återkommer och därmed också menstruationerna och möjligheten att bli gravid. Men tiden kan variera avsevärt från kvinna till kvinna. Det finns några som får tillbaka sina ägglossningar mycket snart efter den förväntade skyddseffekttiden tre månader från injektionstillfället.

För andra kvinnor kan det dröja ett år eller mer, i undantagsfall till upp mot
1 1/2 år, innan äggmognad och ägglossning kommer igång igen. Någon anledning till oro finns emellertid inte. Effekten av p-sprutorna går alltid tillbaka. Och det gäller helt oberoende av hur länge du fått dina p-sprutor.

Under de nära 40 år som p-sprutor använts som preventivmedel har inte några allvarliga biverkningar registrerats. Däremot kan en del kvinnor uppleva vissa besvär. Den verksamma substansen i p-sprutan är ett syntetiskt hormon som är mycket likt det gulkroppshormon vi själva producerar i våra äggstockar, särskilt under perioden mellan ägglossning och mens. De besvär som en del kvinnor kan ha under denna andra hälft av sin mens-cykel brukar stämma ganska väl med deras p-spruteproblem. De kan känna viss trötthet och nedstämdhet liksom lätt huvudvärk, illamående och ibland litet spända och ömma bröst.

De här symptomen kan ju även likna en tidig graviditet vilket kan vara ganska förvirrande speciellt om man använt p-sprutor och mensen ännu inte hunnit återkomma. Ägglossningen kommer dessutom tillbaka innan mensen gör det. Ditt graviditetstest var negativt men om du aktivt försökt bli gravid tycker jag nog det kan finnas anledning till att du lämnar ytterligare test efter 1-2 veckor.

Scroll to Top