Jag får så ont i bröstet att jag nästan svimmar

För en tid sedan började jag få en del bröstsmärtor. I början var det inte så allvarligt. Men för bara några veckor sedan började jag...

För en tid sedan började jag få en del bröstsmärtor. I början var det inte så allvarligt. Men för bara några veckor sedan började jag få så ont att jag fick problem med andningen. Jag kunde varken resa mig eller sitta upp.
Jag åkte in till sjukhuset akut och där tog man EKG som inte visade något fel. Läkaren ansåg att det bara var vanliga ångestattacker. Men häromdagen fick jag så ont igen att jag var nära att svimma. Kunde inte andas.
Nu är jag så rädd. Jag är bara 21 år.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Doktorn ger svar

Om du fortsätter att få ont och må dåligt fastän doktorn inte hittade något vid första undersökningen så rekommenderar jag dig att söka hjälp igen.
Ha gärna med dig någon anhörig eller vän som kan hjälpa till att berätta om dina symtom. Inte sällan behövs upprepade undersökningar och besök hos flera doktorer innan man kommer fram till rätt diagnos.
Oro och ångest kan ha både kroppsliga och psykiska orsaker.
Smärta kommer däremot ofta från en konkret åkomma som går att påvisa genom en noggrann kroppslig utredning.

Såväl hjärtat som lungorna har stor reservkapacitet. Särskilt smärtkänslig är man i hinnorna som omger de olika organen, som t ex hjärtsäcken, brösthålan där lungorna ligger samt hinnorna runt revben och muskler.
Jag kan inte direkt säga varför du har så ont. Virusinfektioner kan reta
Man kan också få inflammation av reumatisk typ på grund av överaktivt immunförsvar. Då brukar samtidigt sänkan vara hög vilket vägleder läkaren rätt. En annan orsak till bröstsmärtor är små blodproppar som kan lossna och åka upp till lungan. Symtomen är att man blir kortandad och kraftlös och känner oro och tryck i bröstet.
Även unga människor kan råka ut för blodproppar om de har ett nedärvt fel
på ett äggviteämne i blodet. Propparna uppträder särskilt hos kvinnor som är gravida eller äter p-piller. De kan också förekomma om man har någon annan allvarlig sjukdom.

Däremot ser man inte vanlig hjärtinfarkt eller åderförkalkning i hjärtats kranskärl hos unga människor i din ålder. Inte ens om den unge patienten är storrökare. Lungsjukdomar brukar avslöja sig genom hosta och andfåddhet.

Dina ångestanfall kan vara en följd av en kroppslig sjukdom som läkarna ännu inte upptäckt. Då är det lätt att din doktor tar miste och säger att orsaken är ett nervöst hjärta. Omvänt förekommer det att svår stress och psykisk obalans yttrar sig i kroppsliga symtom och att oro, rädsla och smärtupplevelse ytterst har psykiska orsaker. Men först måste man utesluta kroppslig sjukdom.
Därför är det bästa råd jag kan ge dig att söka hjälp igen om du fortsätter att plågas av ångest och smärtor.

Scroll to Top