Måste jag ta gestagen?

Skulle du vilja förklara för mig varför jag måste ta gestagen för att kunna använda Divigel. Är det verkligen nödvändigt? Gynekolog Ingrid Emgård svarar: Alla...

Skulle du vilja förklara för mig varför jag måste ta gestagen för att kunna använda Divigel. Är det verkligen nödvändigt?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Alla kvinnor som använder östrogenpreparat mot övergångsbesvär måste också ta gestagener (d v s gulkroppshormon) om de har sin livmoder kvar. Detta gäller samtliga preparat oberoende av i vilken form de ges. Alltså måste gestagen, som hittills med något enstaka undantag endast finns i tablettform, tillföras vid behandling med östrogen antingen via tabletter, plåster eller gel – således också vid behandling av Divigel (en gel som tillför kroppen naturligt kvinnligt könshormon, estradiol, genom huden).

Anledningen till detta är att våra båda kvinnliga könshormoner östrogen och gulkroppshormon har olika effekt på livmoderslemhinnan östrogenet stimulerar tillväxt och förtjockning av slemhinnan medan den bryts ner och stöts bort av gulkroppshormonet. Detta är vad som under alla våra fertila år sker cykliskt varje månad genom en naturlig balans mellan östrogen och gulkroppshormon och som gör att vår livmoderslemhinna normalt är jämn och fräsch. Produktionen av båda minskar successivt i övergångsåren. Tillför vi då enbart östrogen ger vi möjlighet för slemhinnan i livmodern att okontrollerat fortsätta växa under kanske månader och år. Den kan efterhand bli tjock och oregelbunden, så småningom kan cellförändringar uppkomma och någon gång kanske dessa utvecklar sig vidare till cancer. Kompletterar vi östrogenbehandlingen med gestagen får vi inte de här oönskade effekterna och undviker då också att utsätta oss för en helt onödig risk.

Scroll to Top