Din pappa måste få behandling för sitt höga blodtryck!

Min pappa, nyss fyllda 79 år, har diabetes typ 2 sedan ca två år tillbaka. Han har varit mycket duktig och håller sin diabetes under...

Min pappa, nyss fyllda 79 år, har diabetes typ 2 sedan ca två år tillbaka. Han har varit mycket duktig och håller sin diabetes under kontroll med hjälp av motion och några grader insulin en gång om dagen. Han har också haft blodåderinflammation men den är utläkt. Nu till problemet: vid årskontrollen på vårdcentralen i januari hade han högt ”undre” blodtryck, 145. Det övre blodtrycket var 200. Doktorn hoppades att pappa ”bara” var nervös men ville kontrollera blodtrycket igen veckan efter. Det blev samma resultat. Pappa har efter detta gått på kontroll en gång i veckan, varje gång med samma resultat – utan åtgärd! Vad kan det bero på? Bör det åtgärdas och i så fall hur?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om siffrorna 200/145 verkligen är rätt bör din pappa genast få behandling och också utredas för sitt höga blodtryck. Om hans doktor på vårdcentralen inte samtycker så be att få byta doktor eller vänd er till någon annan. Eventuellt kan ni be om en remiss till någon läkare som har mer erfarenhet av blodtrycksbehandling. Om ni kommit i ett helt låst läge så åk in med pappa till lasarettets akutmottagning och be om hjälp. Där kan ni få råd och stöd.

Jag förutsätter att blodtrycket är mätt på rätt sätt och att din pappa går med på att få behandling. Om han vägrar att ta en ev. ordinerad medicin så får man försöka kompromissa och lirka med honom. Även 80-åringar har nytta av att ha normalt eller näst intill normalt blodtryck. Men de tål medicin sämre och kan ha många olika sjukdomar, så doktorn måste anpassa doserna och ge akt på biverkningar.

Din pappas blodtryck är alldeles för högt och sliter hårt på hjärta och blodkärl. Man talar om elakartat högt blodtryck när patienten får huvudvärk och näsblod, samt krampanfall eller tecken på förvirring. Risken för stroke, hjärtsvikt med svår andfåddhet, hjärtinfarkt och njursvikt är uppenbar. Hans diabetessjukdom ger i sig inte högt blodtryck men kan öka risken för åderförkalkning i blodkärlen.

När du läser detta hoppas jag att din pappa fortfarande lever och att läkarna fått ner blodtrycket. Risken att något allvarligt händer ökar för varje månad han går obehandlad.

Scroll to Top