Slutade äta mjöl och blev fri från magvärken

Sedan mer än ett år tillbaka har jag haft ont i magen med så kraftiga smärtor att jag ibland har åkt in till sjukhuset akut....

Sedan mer än ett år tillbaka har jag haft ont i magen med så kraftiga smärtor att jag ibland har åkt in till sjukhuset akut. Men läkarna har inte hittat någon orsak till smärtorna. För ca 2 månader sedan fick jag tips av min mor att jag skulle sluta äta mjöl. Jag följde hennes råd och började äta glutenfritt och magsmärtorna försvann direkt. Jag kontaktade doktorn som inte riktigt trodde på mig utan menade att jag måste äta vetemjöl igen i 4 veckor för att man skulle kunna ta prov i tarmen och ställa diagnos. Men jag vägrade göra detta eftersom jag äntligen efter ett år var bra i min mage och slapp värk. Min fråga är om doktorn tror att det är glutenallergi? Finns det någon annan metod att utröna om man är allergiker utan att börja äta vetemjöl?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Allergi mot gluten kan man få i alla åldrar, sjukdomen kan drabba såväl spädbarn som pensionärer. När man väl fått en sådan allergi så har man under resten av livet kvar benägenheten att reagera allergiskt och insjukna. Sjukdomen gör att tarmluddet i tunntarmen blir inflammerat och försvinner. Resultatet blir då magknip, diarré och körningar i magen, men också trötthet, avmagring och brist på järn, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Särskilt småbarn kan råka illa ut och sluta växa och bli svårt utmärglade. Hos somliga kommer symtomen smygande efter många månader och är okarakteristiska, hos andra märks besvären direkt.

Att helt undvika gluten i maten är jobbigt och ganska dyrt. När man äter ute måste man ofta ha med egen mat för att vara säker. Jag kan förstå att du i dag tvekar och är rädd att få tillbaka det onda i magen, om än bara tillfälligt. Det är ditt eget beslut som måste respekteras om du väljer att fortsätta att hålla din glutenfria diet, dvs ersätta de vanliga sädesslagen med majs, ris, bovete och soja.

Att din doktor vill att du på nytt testar och äter kost med gluten beror på att man i dag medicinskt sett tyvärr endast till hälften kan lita på sjukhistorien när man ska försöka säkerställa den livslånga diagnosen glutenallergi. Det finns ett blodprov som kan visa antikroppar mot gluten (gliadin) och tarmvägg (endomysium) men det är mindre pålitligt. Säkrast är, som din doktor säger, att kontrollera tarmslemhinnan före och efter en s k provokation med gluten.

Så länge du trivs med din diet, mår bra och inte uppvisar några tecken på bristsjukdom så är allt väl. Om du däremot tröttnar på dieten så bör du tala med din tarmdoktor för att planera hur tarmproven och provokationen med glutenmat bäst ska genomföras. Jag avstår helst från att gissa om orsaken till dina magbesvär eftersom det ändå bara blir just en gissning. Jag rekommenderar dig också att regelbundet kontrollera din vikt och ditt blodvärde.

Scroll to Top