Att helt undvika gluten i maten är jobbigt och ganska dyrt. När man äter ute måste man ofta ha med egen mat för att vara säker. Jag kan förstå att du i dag tvekar och är rädd att få tillbaka det onda i magen, om än bara tillfälligt. Det är ditt eget beslut som måste respekteras om du väljer att fortsätta att hålla din glutenfria diet, dvs ersätta de vanliga sädesslagen med majs, ris, bovete och soja.
Att din doktor vill att du på nytt testar och äter kost med gluten beror på att man i dag medicinskt sett tyvärr endast till hälften kan lita på sjukhistorien när man ska försöka säkerställa den livslånga diagnosen glutenallergi. Det finns ett blodprov som kan visa antikroppar mot gluten (gliadin) och tarmvägg (endomysium) men det är mindre pålitligt. Säkrast är, som din doktor säger, att kontrollera tarmslemhinnan före och efter en s k provokation med gluten.
Så länge du trivs med din diet, mår bra och inte uppvisar några tecken på bristsjukdom så är allt väl. Om du däremot tröttnar på dieten så bör du tala med din tarmdoktor för att planera hur tarmproven och provokationen med glutenmat bäst ska genomföras. Jag avstår helst från att gissa om orsaken till dina magbesvär eftersom det ändå bara blir just en gissning. Jag rekommenderar dig också att regelbundet kontrollera din vikt och ditt blodvärde.