Hjärtslagen känns inte på natten

Jag vill fråga Doktorn om mitt hjärta. Ibland när jag ligger och inte kan sova brukar jag känna på hjärtat. Det slår så svagt att...

Jag vill fråga Doktorn om mitt hjärta. Ibland när jag ligger och inte kan sova brukar jag känna på hjärtat. Det slår så svagt att det knappt känns. Är det farligt? Jag promenerar och cyklar nästan varje dag. Blir inte andfådd.
Doktor Helge Löfberg svarar:

När doktorn talar om svagt hjärta så brukar hon/han avse “hjärtsvikt”. Då orkar inte hjärtat pumpa runt blodet tillräckligt. Blodet stockar sig i lungorna och benen så att den sjuke blir starkt andfådd vid minsta kroppsansträngning. Man kan också få kärlkramp i bröstet. Orken tryter och man känner sig såväl psykiskt som fysiskt helt trött och utmattad.

Som du märker så passar inte din beskrivning särskilt väl in på symtombilden för svagt hjärta. Du motionerar ju regelbundet och klarar det tydligen bra. Att du inte uppfattar dina hjärtslag så tydligt om natten tyder inte på sjukdom. Snarare är det så att din kropp behöver mindre blodcirkulation då och att hjärtat kan slå lugnare. Kanske har du inte heller rätt teknik när du känner längs revbenen under vänster bröst.

När doktorn ska bedöma hjärtats funktion så lyssnar hon/han på sjukhistorien och symtombilden. Sedan mäts blodtrycket och pulsen och doktorn lyssnar med stetoskop efter blåsljud på hjärtat och ev vatten i lungorna. Även en allmän undersökning av kroppen bör göras liksom en kontroll av de vanliga blodproverna. Hjärtrytmen och hjärtmuskelns syresättning kan bedömas genom EKG och ev görs en röntgenundersökning av hjärta och lungor. Om något är fel kan hjärtats storlek och pumpförmåga mätas med ett speciellt ultraljud som också benämns Eko-kardiografi.

Jag tror att jag kan lugna dig. Du behöver inte genomgå någon stor hjärtundersökning och de svaga hjärtslagen är inte tecken på någon sjukdom. Att du orkar promenera och cykla utan att bli andfådd tyder på ett friskt hjärta och en klok livsföring.

Scroll to Top